Lucia Lauková Správy

Na Slovensko doviezli mrazenú zeleninu nakazenú Listériou: Úrady začali kontroly

Baktériu našli v mrazenej sladkej kukurici a zeleninových zmesiach obsahujúcich mrazenú kukuricu. Škodlivé výrobky boli distribuované aj zariadeniam spoločného stravovania.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensko doviezli mrazenú zeleninu nakazenú Listériou: Úrady začali kontroly
Zdroj: Dnes24.sk

Štátna veterinárna a potravinová správa SR upozorňuje na škodlivé výrobky, ktoré sa nachádzajú aj na slovenskom trhu. Informáciu zverejnila na svojej stránke svssr.sk.

Listéria v mrazenej kukurici

„Slovensko dňa 6.7.2018 prijalo prostredníctvom systému rýchlej výmeny informácií pre potraviny a krmivá informáciu z Maďarska o dovoze mrazenej zeleniny a zeleninových zmesí, ktoré obsahujú mrazenú kukuricu od výrobcu „Greenland“. Dovoz bol do spoločností TESCO STORES SR a.s. a LIDL Slovenská republika v.o.s,“ informovali potravinári.

„Následne dňa 7. júla 2018 prijalo Slovensko informáciu od Belgicka o dovoze mrazenej kukurice pochádzajúca z firmy "Greenland“ z Belgicka do mraziarenských skladov HO&PE FAMILY, s.r.o. a Ryba Žilina spol. s.r.o.," dodáva Štátna veterinárna a potravinová správa SR.

Príslušné regionálne veterinárne a potravinové správy vykonali v predmetných spoločnostiach úradné kontroly a zistili, že inkriminované výrobky boli distribuované v SR aj zariadeniam spoločného stravovania.

V pozore aj hygienici

„Dňa 11. 7. 2018 boli Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky z národného kontaktného bodu pre Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF) v Slovenskej republike zaslané zistenia k výskytu Listeria monocytogenes v mrazenej sladkej kukurici a zeleninových zmesiach obsahujúcich mrazenú kukuricu,“ uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.

Začali kontroly

Kontroly spustili aj hygienici. Podľa slov hlavného hygienika, Regionálne úrady verejného zdravotníctva so sídlom v SR začali v piatok 13. júla s výkonom kontrol v zariadeniach spoločného stravovania podľa poskytnutých distribučných zoznamov so zameraním sa na výskyt predmetných nevyhovujúcich výrobkov a overenie, príp. zabezpečenie ich stiahnutia z trhu.

Vypuknutie infekcií

Ako ďalej informuje hlavný hygienik, Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vydal dňa 3.7.2018 stano­visko, z ktorého vyplýva, že vypuknutie infekcií spôsobených invazívnou baktériou Listeria monocytogenes spojených s konzumáciou mrazenej kukuricou a prípadne s inou zmrazenou zeleninou, sa od roku 2015 vyskytlo v piatich členských štátoch EÚ (Rakúsko, Dánsko, Fínsko, Švédsko a Spojené Kráľovstvo).

„K 15. júnu 2018 bolo hlásených 47 prípadov a 9 úmrtí súvisiacich s infekciou (úmrtnosť súvisiaca s nákazou 19 %). Analýza WGS z 29 izolátov L. monocytogenes nehumánneho pôvodu zistila, že sú úzko späté s viacnárodným humánnym klasterom L. monocytogenes sérotypu IVb, multilokusovej sekvencie typu 6 (ST6). Väčšina nehumánnych izolátov bola odobratá v roku 2017 zo sezónnych produktov: hlavne z mrazenej kukurice (13 vzoriek), mrazené zeleninové zmesi obsahujúce kukuricu (8 vzoriek), mrazeného špenátu (1) a mrazených zelených fazuliek (1),“ dodáva hlavný hygienik Ján Mikas na webe ÚVZ SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM