Správy Rôzne

Na Slovensko mieri výdatný dážď. Môže vyliať vodné toky

Na naše územie mieria intenzívne zrážky. Tie prinesú lokálne veľmi výdatné úhrny, v dôsledku ktorých sa môžu rozvodniť hladiny vodných tokov.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensko mieri výdatný dážď. Môže vyliať vodné toky
Zdroj: Policajný zbor SR

Problémy sa očakávajú predovšetkým na severe územia. Na Slovensko mieri ďalšia vlna nepriaznivého počasia, ktoré prinesie blížiaci sa front. Ten v nedeľu začne ovplyvňovať počasie na našom území a postará sa o výdatné zrážky.

„Zrážkové pole, ktoré bude súvisieť s týmto frontom začne počasie na našom území ovplyvňovať od západu už počas popoludňajších hodín. Postupne sa zrážky budú šíriť smerom na východné Slovensko,“ informuje iMeteo.sk.

Očakáva sa, že najintenzívnejšie zrážky sa budú vyskytovať v oblasti hôr. Tu môžu spadnúť až desiatky milimetrov. Najviac zrážok sa očakáva na severozápade a v oblasti Banskobystric­kého kraja.

Intenzívne zrážky by mali zasiahnuť aj Gemer a oblasť krajného východu, predovšetkým v okolí Vihorlatu. Od nedeľňajšieho popoludnia až do pondelňajšieho dopoludnia by v týchto oblastiach mohlo spadnúť 20 až 30 mm zrážok.

Zrážky budú v prevažnej miere v kvapalnom skupenstve. Bude totiž teplo a sneženie sa očakáva až od nadmorskej výšky zhruba 1400 m n.m.

Vzhľadom k tomu, že povodia sú po uplynulých dňoch už nasýtené, tak počítajte s tým, že vodné toky budú výrazne rásť a očakáva sa dosahovanie príslušných stupňov povodňovej aktivity.

S nepriaznivým počasím pritom treba počítať aj nasledujúce dni. Postupovať k nám budú jednotlivé frontálne vlny so zrážkami.

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM