Rôzne Technológie

Na Slovensko sa vrátil talentovaný vedec: Vyvíja materiály pre supersonické lietadlá

Vedec Peter Tatarko sa po trojročnom pobyte na univerzite v Londýne vrátil na Slovensko. Získal finančný grant schémy Marie Sklodowska-Curie, ktorý mu na najbližšie dva roky umožní robiť výskum na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensko sa vrátil talentovaný vedec: Vyvíja materiály pre supersonické lietadlá
Zdroj: TASR

Tatarko spolupracuje s najväčším svetovým výrobcom civilných dopravných lietadiel, pre ktorého vyvíja špeciálny keramický materiál. Ako sám tvrdí, „vyvinúť niečo, čo vydrží prelet atmosférou s teplotou 2000 stupňov a môže sa použiť opakovane, je výzvou“.

„Už na univerzite v Londýne som bol členom medzinárodného konzorcia, v ktorom sme mali dvoch priemyselných partnerov a jedným z nich bol Airbus. Vďaka tejto spolupráci som pochopil, čo letecká spoločnosť prostredníctvom základného výskumu potrebuje zistiť a preniesť to neskôr cez aplikácie do praxe,“ povedal Tatarko. Touto problematikou sa bude zaoberať na Ústave anorganickej chémie SAV.

Supersonické lety priťahujú pozornosť vývojárov a stali sa diskutovanou témou v oblasti materiálového výskumu. „Ultra rýchle lietanie by raz mohlo skrátiť komerčné lety naprieč celou zemeguľou len na pár hodín. Avšak povrch vesmírneho vozidla je pri návrate z vesmíru na zem vystavený vysokému treniu atmosférických plynov, čo v dôsledku vysokej rýchlosti vozidla spôsobuje vznik veľmi vysokých teplôt,“ vysvetlila hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková.

Takéto extrémne podmienky si vyžadujú špeciálne navrhnuté materiály. „Cieľom je vytvoriť materiály s novým chemickým zložením. Počas experimentov by nám mali vznikať také fázy na povrchu materiálov, ktoré zabránia ďalšej oxidácií a ablácií, respektíve ďalšej degradácií materiálu,“ vysvetlil Tatarko.

Program Marie Sklodowska-Curie je súčasťou programu Európskej únie Horizont 2020 a podporuje individuálne mobility vedcov. Podmienkou je, aby žiadatelia o grant strávili aspoň 24 mesiacov v zahraničnej výskumnej inštitúcií, ak sa chcú vrátiť domov. Tatarko bude mať po uzavretí grantovej dohody na najbližšie dva roky 150 000 eur na základný výskum keramických materiálov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM