Lucia Lauková Správy

Na Slovensku by mali pribudnúť nové chránené areály: Vyhlásené mali byť už dávno

Nové chránené lokality by mali byť vyhlásené ešte tento rok. Platiť v nich bude tretí stupeň ochrany.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku by mali pribudnúť nové chránené areály: Vyhlásené mali byť už dávno
Zdroj: TASR

Na Slovensku by mali od októbra pribudnúť tri chránené areály, a to Vinište, Čenkov a Bradlo. Navrhuje to ministerstvo životného prostredia. Ide o lokality európskeho významu, patria do sústavy chránených území Natura 2000. Slovensko malo tieto chránené územia vyhlásiť už pred rokmi.

Tretí stupeň ochrany

Areál Vinište sa nachádza v okrese Topoľčany v katastrálnom území Podhradie, platiť tu má tretí stupeň ochrany prírody. Zabezpečiť sa tu má napríklad ochrana porastov borievky obyčajnej. Navrhované územie je vo vlastníctve štátu v správe Lesov SR. V takomto prípade nevzniká nárok na finančnú náhradu za obmedzenie bežného obhospodarovania.

Tretí stupeň ochrany má platiť aj v chránenom areáli Čenkov, ktoré sa nachádza v okrese Komárno v katastrálnom území Kravany nad Dunajom a v okrese Nové Zámky v katastrálnom území Mužla. Má celkovú výmeru 254,62 hektára. Na časti územia navrhovaného areálu sú v súčasnosti národné prírodné rezervácie Čenkovská step a Čenkovská lesostep. Tie sa majú zrušiť. Územie rovnako patrí Lesom SR.

Predmet ochrany

Vyhlásenie chráneného areálu má pomôcť k zachovaniu panónskych topoľových lesov, ako aj druhov kosatec piesočný, jesienka piesočná alkana farbiarska, chvojník dvojklasý, ktoré sa inde na Slovensku nevyskytujú.

Ochrana územia Bradlo v okrese Revúca má zase pomôcť ochrániť viaceré druhy netopierov. Chránený areál majú tvoriť dva podzemné priestory – staré banské diela Bradlo a Rákoš. Platiť tu má piaty stupeň ochrany.

Naturu 2000 tvoria územia európskeho významu spolu s chránenými vtáčími územiami. Tá je považovaná za jeden z najväčších úspechov environmentálnej politiky EÚ. Sieť pozostáva z tisícov chránených území v Európe, významných pre zachovanie prírody. Vytvorenie siete Natura 2000 bolo jedným zo záväzkov Slovenska pri vstupe do EÚ.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM