Lucia Lauková Správy

Na Slovensku má vyrásť závod na spracovanie plastov: Zamestná takmer 100 ľudí

Nový závod má stáť 8,5 milióna eur. Kde presne ho postavia zatiaľ nie je známe.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku má vyrásť závod na spracovanie plastov: Zamestná takmer 100 ľudí
Zdroj: TASR

Rumunská skupina Green Group chce na Slovensku postaviť závod na spracovanie PET fliaš a mixovaných plastov. Investícia za 8,5 milióna eur má vytvoriť takmer 100 pracovných miest. Na tlačovej konferencii to v utorok oznámil minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). Firma podľa jeho slov nežiada o žiadnu štátnu pomoc.

Lokalita neznáma

Kde presne by závod mal stáť, nie je zatiaľ zrejmé. Spoluzakladateľ holdingu Constantin Damov ho nechcel konkretizovať vzhľadom na prebiehajúcu diskusiu. Vylúčil len, že to bude v Bratislave. Do prevádzky by sa mal podľa jeho slov spustiť koncom septembra budúceho roka. Na začiatku ponúkne 80 pracovných miest, neskôr vzniknú ďalšie, priblížil.

Ďalšie investície

Damov avizoval, že prvá investícia Green Group, ktorá sa zaoberá zeleným či obehovým hospodárstvom, na Slovensku nebude poslednou. „Predstavuje len prvý krok v rámci výrazne ambicióznejšieho projektu, ktorým podporíme obehovú ekonomiku na Slovensku,“ povedal Damov.

Kapacita závodu

Plánovaná kapacita nového závodu predstavuje 30 000 ton plastových fliaš a mixovaných plastov. Maximálna možná časť odpadovej suroviny sa má získavať na Slovensku, plast sa u nás vyčistí a podrví. Zo získanej suroviny sa bude následne v Rumunsku vyrábať materiál potrebný napríklad v automobilovom priemysle.

Životné prostredie

Podľa štátneho tajomníka envirorezortu Norberta Kurillu je investícia významná predovšetkým z hľadiska životného prostredia. Na Slovensku sa vlani uviedol na trh okolo 120 000 ton plastových obalov, pričom vytriedilo 69 000 ton. „Hospodársky model, kedy ekonomický rast a rešpekt k životnému prostrediu idú ruka v ruke. Spoločne vytvárajú priestor pre pracovné príležitosti, inovácie a skutočne trvalo udržateľný rast,“ doplnil Kurilla.

Proti skládkam

Nová investícia podľa Sólymosa plne zapadá do úsilia bojovať proti skládkam na Slovensku. „Teda viac triediť a recyklovať. Preto aj na Slovensku meníme odpadovú politiku, pripravujeme zvýšenie skládkovného a venujeme sa aj vzdelávacím projektom ako napríklad Triedim triediš triedime,“ zhrnul.

O Green Group

Skupina Green Group bola založená v roku 2002. Holding tvorí v súčasnosti šesť spoločností zameraných na zber, prevoz, spracovanie a recyklovanie odpadu, ako i výrobu polyesterových vlákien zo stopercentne recyklovaného PET materiálu. Pri svojej činnosti využíva moderné technológie s ohľadom na ochranu životného prostredia a prírodných zdrojov. Pôvodom rumunská firma má pobočky v Srbsku a Macedónsku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM