Na Slovensku NEMÁME ani jednu Michelinskú hviezdu: Štát má PLÁN! Podarí sa to zmeniť?
Hoci Slovensko aktuálne nemá ani jednu Michelinskú hviezdu, ministerstvo to chce zmeniť.

Bude mať Slovensko reštauráciu s Michelinskou hviezdou? Podľa ministerstva cestovného ruchu sme k tomu bližšie, ako sme kedy boli. Rezort vraví, že Michelinská hviezda by pomohla slovenskému gastro sektoru zažiariť a pritiahnuť viac zahraničných turistov: „Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR na čele s ministrom Dušanom Keketim podporuje slovenský gastronomický sektor v jeho ambíciách prilákať Michelinskú hviezdu na Slovensko.“
Chcú vytvoriť vhodné podmienky
„Naším cieľom je vytvoriť podmienky, ktoré umožnia slovenským šéfkuchárom a reštauráciám zažiariť aj na medzinárodnej úrovni. Michelinská hviezda by bola obrovským uznaním kvality slovenskej kuchyne a významným krokom pre rozvoj nášho gastroturizmu,“ povedal minister cestovného ruchu Dušan Keketi.
„Máme zanietených a kvalitných ľudí so skúsenosťami, ktoré nazbierali vo svetoznámych reštauráciách, množstvo regionálnych surovín a receptúr, ktoré vytvárajú predpoklady na to, aby aj slovenská gastronómia dosiahla medzinárodnú úroveň a bola ocenená, aj objavená. Slovenskí kuchári už dnes získavajú prestížne medzinárodné uznania a naše ministerstvo je pripravené tento sektor výrazne podporovať,“ dodal šéf rezortu.
Viac zahraničných turistov
Spravy.rtvs.sk pripomínajú, že podľa analýz dokáže gastroturistika do krajiny prilákať desať až pätnásť percent zahraničných návštevníkov: „Preto by účasť v Michelinskom bedekri znamenala pre slovenský turizmus veľa.“
Múka, chlieb aj MASLO: Vieme, ČO všetko bude v novom štátnom porovnávači cien!
Turisti obchádzajú Slovensko
„Tým, že v žiadnom Michelinskom bedekri aktuálne Slovensko nie je spomenuté, tak veľa či už interkontinentálnych návštevníkov Európy ho obchádza. Myslím, že zatiaľ sme v tom procese najďalej, ako sme v histórii boli. Má to nejaké fázy predauditu, auditu a iných zmluvných dojednaní. Sľubujeme si od toho veľa a verím, že to v budúcom roku dotiahneme,“ priblížil minister Keketi.
Pomohlo by to celému sektoru
Kompetentní tvrdia, že zisk prvej Michelinskej hviezdy by nepomohol len s rozvojom cestovného ruchu. Prilákal by vraj aj nové tváre do gastro priemyslu. „Máme veľmi dobré nadšenie, sme dobrí kuchári, sme oceňovaní a sme veľmi dobrá pracovná sila, čo sa týka práce vonku. Možno spôsobom, keď bude ten Michelin, a budeme mať kopec kvalitných reštaurácii, tak sa vrátia,“ uviedol Vojto Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.
„Keď uvidia, že kuchárom, someliérom a čašníkom sa darí v práci. Že ich to baví a že im to niečo prináša, že môžu robiť v takejto prestížnej reštaurácii, tak ich to možno znova priláka do gastra, študovať ten odbor a venovať sa tomu a rozvíjať sa v tom, aby oni jedného dňa dosiahli tú istú úroveň,“ myslí si executive chef v Hoteli Lomnica a Kaštieli Pálffy Tomáš Ševčík.
Veľká pocta
Poriadne uznanie sa slovenskej gastronómii dostalo aj od skutočného odborníka. Vyzdvihol ju totiž taliansky šéfkuchár Enrico Bartolini, ktorý je držiteľom trinástich Michelinských hviezd.
„Máte skvelé vína a úžasné lokálne suroviny. No najmä veľmi talentovaných ľudí v gastronómii, ktorí s nimi vedia kreatívne pracovať a aj hostí, ktorí to vedia oceniť. Som presvedčený, že Slovensko si zaslúži byť na Michelinskej mape,“ prezradil Bartolini.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné