Regióny Regióny

Na Slovensku rodinné tradície remesiel ešte nevymreli

Približne tisíc drobných aj veľkých predmetov najmä z dreva a drôtu tvoria pestrú prehliadku výtvarných prejavov, ktoré sú žijúcou pamäťou našej kultúry. Predstaví vám ich galéria Ústredia ľudovej umeleckej výroby.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku rodinné tradície remesiel ešte nevymreli
Zdroj: TASR

Výstava Z rúk do rúk s podtitulom Odovzdávanie remesla zaplnila galériu Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Bratislave. Predstavuje príbehy remesla a odovzdávanie tradície remeselnej tvorby z určitého materiálu, ktorý autori pretavia do majstrovských ľudovo–umeleckých diel.

Približne tisíc drobných aj veľkých predmetov najmä z dreva a drôtu tvoria pestrú prehliadku ich výtvarných prejavov, ktoré sú aktívnou žijúcou pamäťou našej kultúry a tvoria jej dedičstvo.

Z otca na syna

Potomkovia kováčskeho rodu Smržíkovcov, pochádzajúceho z oravskej dediny Vavrečky, Ľubomír Smržík (1963) žijúci v Martine a Štefan Smržík (1961) z Námestova sú majstri ľudovej umeleckej výroby z drôteného materiálu. Okrem svietnikov, mís, súpravy na stolovanie, poličiek a košíkov na odkladanie drobností aj iných úžitkových vecí sa prezentujú kovovými postavami hudobníkov, betlehemom, bicyklami, autom a ďalšími drôtenými plastikami.

Vysokú remeselnú zručnosť potvrdzuje aj bratislavský šperkár Ladislav Volek mladší (1946). Tomuto remeslu sa vyučil u svojho otca a od roku 1976 spolupracuje s ÚĽUV-om. Potvrdzujú to náramky, náhrdelníky, prstene, blanciere, pracky, náušnice a iné šperky z mosadze a alpaky.

Drevené radosti

Jana Majerská (1968) z Bukoviny sa rezbárstvu venuje od detstva. Talent aj záujem o toto dominantné mužské remeslo zdedila po otcovi Júliusovi Katinovi, no už aj starý otec Ján Katina vyrábal poľnohospodárske náradie. Pokračovateľom rodinnej tradície je jej syn Ján, ktorý sa venuje výrobe črpákov a hračiek z dreva.

Podľa spolukurátorky výstavy Libuše Jaďuďovej je už takmer vzácnosťou mať majstrov ľudovej umeleckej výroby z rodinných pokračovateľov v tvorbe z rovnakých materiálov.

Miznúce tradície

„Na tejto výstave sme sa zamerali na materiálové skupiny drevo a kov. A bol trochu problém s tým, že tradícia odovzdávanie remesla v rodinných líniách nie je taká ako dávnejšie, takže bol problém vybrať. Nielen preto, že niektorí tvorcovia vymierajú, ale pre ich deti už to nie je lákavé, nevidia v tom možnosť obživy a netraduje sa tak ako v minulosti,“ uviedla Jaďuďová, ktorá s Petrom Heribanom výstavu kurátorsky pripravila.

Zaujímavosťou expozície je, že všetkých umelcov získala pre ÚĽUV jeho bývalá výtvarná návrhárka Janka Menkynová.

Súpravy nábytku, niektoré šperky, hračky a iné exponáty sú vytvorené podľa jej návrhov.

Výstavu, ktorá potrvá do 30. septembra, dopĺňa remeselné dielňa s náradím a katalóg.

Najväčšia prehliadka remesiel a ľudového umenia
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM