Správy Rôzne

Na Slovensku sa vzdeláva len 2,9 percenta dospelej populácie

Celoživotné vzdelávanie je podľa ministerky školstva, vedy, výskumu a športu Martiny Lubyovej dôležité. Uviedla to počas konferencie Asociácie inštitúcií vzdelávania dospelých v SR s názvom Učiace sa mestá.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku sa vzdeláva len 2,9 percenta dospelej populácie
Zdroj: KU v Ružomberku

„Na Slovensku sa vzdeláva len 2,9 percenta dospelej populácie. V tomto smere sa radíme na chvost Európy,“ povedal prezident Asociácie inštitúcií vzdelávania dospelých v SR Klaudius Šilhár. Podľa neho nastal za ostatné roky progres najmä v podujatiach, ktoré organizuje Asociácia inštitúcií vzdelávania dospelých v SR, rovnako nárast zaznamenali aj v kvalite poskytovaných služieb v neziskových organizáciách či v súkromnom sektore.

Problémové financovanie

„Privítali by sme väčšiu súhru, podobne ako to funguje vo svete. Napríklad uznávanie výsledkov neformálneho vzdelávania, tie procesy sú v Európe dávno naštartované,“ povedal. Podľa neho je problémom aj financovanie ďalšieho rozvoja. „Situácia je taká, že Slovák si ďalšie vzdelávanie platí z vlastného vrecka. Teda, keď sa potrebuje zlepšiť v jazykoch alebo v počítačových zručnostiach, jediná možnosť je zaplatiť si to sám. V dnešnej dobe to už nie je normálne,“ podotkol. Na Slovensku je financované len počiatočné vzdelávanie.

Lubyová počas konferencie uviedla, že Slovensko sa začiatkom októbra stalo 33. krajinou, ktorá svoj národný kvalifikačný rámec priradila k európskemu kvalifikačnému rámcu. „Slovensko v nadväznosti na túto správu podnikne ďalšie kroky v oblasti kvalifikácie. Do konca roka 2018 plánujeme zaviesť taktiež označenie úrovne európskeho kvalifikačného rámca na slovenské doklady o vzdelávaní,“ uviedla Lubyová.

Potreba vzdelávania

Cieľom celoživotného vzdelávania je spropagovať myšlienku, že nie všetko pre život a prácu sa dá naučiť v škole. „Je potrebné sa vzdelávať ďalej a hlavne celoživotne. Týmto 17. ročníkom chceme zvýrazniť ďalšiu potrebu vzdelávania. Po celom Slovensku bolo v priebehu tohto týždňa až do nedele 15. októbra pripravených viac ako 60 aktivít, v rámci ktorých môžu ľudia zadarmo absolvovať rôzne prednášky, semináre, workshopy či zažiť deň otvorených dverí,“ uzavrel Šilhár.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM