Lucia Lauková Správy

Na Slovensku vlani nahlásili 249 prípadov tuberkulózy: Vo svete má milióny obetí

Napriek pokrokom v liečbe zostáva tuberkulóza chorobou, na ktorú denne zomiera vo svete 4500 ľudí. Na Slovensku počet chorých klesá.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku vlani nahlásili 249 prípadov tuberkulózy: Vo svete má milióny obetí
Zdroj: TASR

Na Slovensku bolo v roku 2016 hlásených 296 prípadov tuberkulózy (TBC). V roku 2010 do Národného registra pacientov s tuberkulózou nahlásili 443 prípadov tohto ochorenia, v roku 2013 zaregistrovali 401 prípadov tuberkulózy. Za roky 2010 – 2016 bolo na Slovensku zaregistrovaných 2537 prípadov TBC. Ako ďalej pri príležitosti Svetového dňa tuberkulózy, ktorý pripadá na 24. marca, informovala Diana Dúhová z odboru komunikácie Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), v roku 2017 je nateraz nahlásených 249 prípadov tuberkulózy. To je predbežný údaj.

Svetový deň tuberkulózy

Hľadáme lídrov, aby sme oslobodili svet od tuberkulózy – také motto zvolila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v roku 2018 pri príležitosti Svetového dňa tuberkulózy. Ten je spomienkou na dátum, keď v roku 1882 nemecký lekár Robert Koch oznámil objav bacila vyvolávajúceho tuberkulózu.

Vysoká úmrtnosť

Napriek výraznému pokroku, ktorý sa podarilo uskutočniť v minulých desaťročiach, zostáva tuberkulóza chorobou, na ktorú denne zomiera 4500 ľudí. Ako ďalej uviedla WHO na svojej webovej stránke, tuberkulóza stále ostáva infekčnou chorobou predstavujúcou najvyššiu úmrtnosť. V roku 2017 na svete zomrelo na TBC 10,4 milióna ľudí.

Liečba zachránila milióny ľudí

Vďaka liečbe sa podľa informácií WHO podarilo v rokoch 2000 – 2016 zachrániť 53 miliónov ľudí pred úmrtím. V roku 2016 táto svetová organizácia zaznamenala 490 000 prípadov multirezistentnej tuberkulózy.

Výskyt chorobnosti na TBC súvisí najmä s oslabením pozornosti verejnosti voči tejto chorobe, ďalej s AIDS, narkomániou, nekontrolovanou migráciou obyvateľstva i zlou sociálno-ekonomickou situáciou v niektorých štátoch.

Čo je tuberkulóza?

Praktický slovník medicíny charakterizuje tuberkulózu ako závažné infekčné ochorenie, ktorého vyvolávateľom je baktéria Mycobacterium tuberculosis. Tento bacil napáda najmä pľúca, postihnuté môžu byť aj mimopľúcne orgány a štruktúry tela. Prenáša sa vzdušnou cestou, choroboplodné zárodky sa do ľudského organizmu dostávajú dýchacími cestami.

Za objavenie bacila vyvolávajúceho tuberkulózu svet vďačí nemeckému lekárovi Robertovi Kochovi (1843 – 1910). V roku 1880 sa Koch stal členom Ríšskeho ministerstva zdravotníctva v Berlíne, čo znamenalo, že dostal lepšie pracovné priestory a podmienky. O dva roky neskôr, v roku 1882, objavil bacil tuberkulózy a aj spôsob jeho kultivácie. Za svoju vedeckú prácu získal v roku 1905 Nobelovu cenu za medicínu a fyziológiu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM