Rôzne

Na Slovensku vznikne prvé krematórium pre kone. Spopolnenie vám nahrajú na VIDEO

Na Slovensku funguje niekoľko krematórií určených na kremáciu spoločenských zvierat, žiadne však kapacitne neponúka službu kremácie koní.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku vznikne prvé krematórium pre kone. Spopolnenie vám nahrajú na VIDEO
4
Galéria
Zdroj: TASR

Na Slovensku je registrovaných viac ako 12-tisíc koní. Po úhyne končia v kafilérii, zakopané v lesoch alebo ich majitelia nechávajú spopolniť v zahraničí. Od budúceho roka by sme mohli využívať služby prvého slovenského krematória pre kone.

Prvé krematórium pre kone

Na Slovensku funguje niekoľko krematórií určených na kremáciu spoločenských zvierat, žiadne však kapacitne neponúka službu kremácie koní. Majitelia týchto vznešených zvierat tak často cestujú stovky kilometrov za hranice Slovenska, aby zviera nechali spopolniť.

Spoločnosť Anubis preto prišla so zámerom otvoriť úplne nové krematórium, kde bude možné spopolniť aj kone. Autorom nápadu je Šimon Pajpach, ktorý plánuje otvoriť aj krematórium pre spoločenské zvieratá v Trnave.

Nové krematórium by malo vyrásť v areáli bývalých kasární pri Senici vo februári budúceho roku. Vybavené bude mraziacim boxom, spaľovacou pecou, ako aj miestnosťou na poslednú rozlúčku so zvieraťom. V prípade záujmu môže byť majiteľ zvieraťa prítomný pri kremácii alebo si ju pozrie na video zázname.

„Celý priestor kremačnej pece bude monitorovaný kamerovým systémom, aby mal každý majiteľ možnosť dôkazu o samostatnej kremácii. Do budúcna je určite plánovaný aj online prenos kremácie,“ priblížil Pajpach s tým, že kone by sa mali spopolňovať trikrát do mesiaca. Zvyšné dni by malo krematórium slúžiť na kremáciu ostatných spoločenských zvierat.

Zámer je momentálne v štádiu posudzovania vplyvov na životné prostredie. Cenník za kremáciu teda ešte nie je známy, no u našich českých susedov za spopolnenie koňa zaplatíte od 500 do 3-tisíc eur, v závislosti od váhy zvieraťa. Krematórium chce neskôr ponúkať aj službu odvozu uhynutého zvieraťa.

Kone
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM