Webnoviny - Svet

Na Spiši bude prednášať denverský arcibiskup

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto Foto: SITA/Marián Angelovič BRATISLAVA 21. augusta (WEBNOVINY) – Na Spiši bude v utorok prednášať arcibiskup metropolita Denveru (štát Colorado – USA) Charles Chaput. Bude to prvá prednáška v rámci tohtoročného XV. sympózia kánonického práva. Arcibiskup vystúpi s prednáškou na tému Život v pravde: náboženská sloboda a katolícke poslanie v modernom svete. Podľa spišského súdneho vikára Jána Dudu je možné prednášku Chaputa označiť za posolstvo pre katolícku Cirkev na Slovensku. Chaput má totiž v rámci Konferencie biskupov USA na starosti vzťah: Cirkev a veci verejné.

Charles Joseph Chaput bude mať 66 rokov. Na kňaza bol vysvätený v roku 1970. Pôsobil ako špirituál pri výchove mladých kapucínov a v rokoch 1974–77 ako riaditeľ pre komunikačné prostriedky kapucínskej provincie sv. Augustína v Pittsburgu. V roku 1977 sa stal farárom vo farnosti sv. Kríža v Thorntone (Colorado), ale už v rok u 1980 bol zvolený za provinciála Kapucínskej provincie sv. Augustína. Pápež Ján Pavol II. ho vymenoval za diecézneho biskupa Rapid City v Južnej Dakote a ten istý pápež ho preložil o 11 rokov neskôr (1997) za arcibiskupa metropolitu Denveru, kde pôsobí doposiaľ.

Arcibiskup Chaput patril k tým biskupom USA, ktorí sa celou váhou svojej osobnosti zasadili o razantný a nekompromisný spôsob riešenia pedofilných škandálov kléru. Zrejme aj preto ho neskôr Benedikt XVI. ustanovil – po prepuknutí škandálu zakladateľa Kristových legionárov – za apoštolského vizitátora Legionárov a laického spoločenstva Regnum Christi na území Spojených štátov amerických.

V roku 2004 sa listom vtedajšieho prefekta Kongregácie pre náuku viery kardinála Jozefa Ratzingera Biskupskej konferencii USA umocnila diskusia na tému (ne)udeľovania sv. prijímania katolíckym politikom, ktorí verejne hlásajú a zastávajú názory odlišné od učenia cirkevného magistéria. Ide o morálne témy, medzi ktorými dominuje téma potratu a vôbec kultúry smrti. Čo sa týka oblasti angažovanosti katolíkov v politike, arcibiskup Chaput vydal v roku 2008 knihu Render unto Caesar (podľa slov Pána Ježiša „Dajte cisárovi čo je cisárovo a Bohu čo je božie“). Duda upozornil, že podľa arcibiskupa katolíci v politike slúžia svojej vlasti najlepšie tak, že žijú autenticky a verejne svoju katolícku vieru, ktorá nesmie byť zatlačená do privátnej sféry svedomia človeka.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM