JAB Rôzne

Na Spiši sa varilo a jedlo na čas: Halušky hádzali aj maďarské, či české tímy! FOTO a VIDEO

Vedeli by ste navariť tri kilá bryndzových halušiek za sedem minút, či ich všetky za minútu zjesť? V Krompachoch sa zišli milovníci tohto typicky slovenského jedla. Atmosféru z medzinárodných majstrovstiev Slovenska si môžete pozrieť v našich galériách.

Ilustračný obrázok k článku Na Spiši sa varilo a jedlo na čas: Halušky hádzali aj maďarské, či české tímy! FOTO a VIDEO
Zdroj: Dnes24.sk

18. ročníka medzinárodných majstrovstiev Slovenska vo varení a jedení halušiek v Krompachoch sa zúčastnilo 19 štvorčlenných družstiev. Zastúpenie malo aj zahraničie.

Medzinárodná účasť

„Máme tu dve družstvá zo Srbska, dve z Rumunska, po jednom z Čiech a Maďarska ,“ vymenoval organizátor a predseda humanitnej spoločnosti Jozef Janikov. Na otázku či aj v zahraničný hostia vedia variť halušky odpovedal s úsmevom. „Práveže, zahraničné družstvá každý rok obsadzujú popredné priečky.“Zahanbiť sa však účasťou a výkonom nedali ani slovenské družstvá.

Zastúpenie mala aj Spišská Nová Ves, Kluknava, Helcmanovce, Kojšov či Spišské Vlachy. Na neľahkú súťaž sa po prvýkrát dalo aj oddelenie policajného zboru z Krompách. Pravidlá súťaže boli jasné. V čo najkratšom čase, navariť podľa pôvodnej receptúry tri kilá, čo najlepších bryndzových halušiek a následne po degustácii porotou, ich aj čo najrýchlejšie zjes­ť.

Pomôcť aj zabaviť

Slovenské rekordy síce pokorené neboli, ale varilo a jedlo sa, ako o život. Majstrom sa nakoniec stali Kluknavčania, ktorí navarili halušky za necelých sedem minút. Len pre porovnanie slovenský rekord je 5 minút 29 sekúnd. V jedení boli najlepší úradujúci majstri z Kojšova, ktorí tri kilá halušiek zjedli za jednu minútu a desať sekúnd. Slovenský rekord je 36 sekúnd, ktorého držiteľmi sú Krompašania.

Podľa slov organizátora cieľom súťaže nie je len pobaviť a navariť na čas halušky, ale predovšetkým pomôcť. „Výťažok z tomboly, ktorá sa po celý deň predávala, pôjde na dobročinné účely a to zdravotne postihnutým a sociálne odkázaným deťom,“ ozrejmil organizátor.

Zaujímali nás aj odborné rady od súťažiacich, či odpoveď na otázku, aký by bol svet bez halušiek? „Smutný, zbytočný, prázdny či zlý,“ znela odpoveď z úst väčšiny odborníkov. A čo je podľa nich potrebné k navareniu tejto bryndzovej pochúťky? „Láska k vareniu, k jedeniu, zemiaky, múka a dobrý kolektív."

Takto to išlo súťažiacim vo varení, ale aj v jedení halušiek
3
Galéria
Medzinárodné majstrovstvá Slovenska vo varení a jedení halušiek
23
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM