Soňa Vanovčanová Zo Slovenska

Na starom cintoríne v Žiline začal výskum: Kaplnka môže ukrývať tajomstvá

V Kaplnke sv. Magdalény na starom žilinskom cintoríne začal reštaurátorský a archeologický výskum.

Ilustračný obrázok k článku Na starom cintoríne v Žiline začal výskum: Kaplnka môže ukrývať tajomstvá
2
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina

Až donedávna kaplnka na Starom cintoríne v Žiline, ktorá nemala majiteľa, chátrala. Po tom, ako sa ju mestu podarilo dostať do svojho majetku, chopilo sa iniciatívy na jej záchranu.

„Spoločným úsilím sa nám podarilo túto stavbu zapísať do listu vlastníctva mesta a vybaviť pre ňu súpisné číslo (8896), na základe ktorého sa mohlo začať s výskumom. Na tieto účely mesto vyčlenilo sumu osem tisíc eur,“ uviedol Pavol Čorba, vedúci Odboru tlačového a zahraničných vecí Mesta Žilina.

„Pre Žilinčanov je to výborná správa. Začali sme s reštaurátorským výskumom kaplnky a už čoskoro očakávame zaujímavé objavy malieb ukrytých pod omietkami tak, ako sa o nich zmieňuje tlač spred 100 rokov. Už sa dokonca objavili aj prvé cenné artefakty. V krátkej dobe budeme o nich informovať verejnosť na tlačovej konferencii,“ uviedol zástupca primátora Patrik Groma.

Kaplnka sv. Magdalény bola postavená Žilinčanmi okolo roku 1707, kedy vznikol aj samotný cintorín. Hoci bola v roku 1989 opravená, od deväťdesiatych rokov postupne chátrala. Mesto Žilina plánuje kaplnku po reštaurátorskom a archeologickom výskume v čo najkratšom čase zrekonštruovať.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM