Martin Sýkora Ostatné športy Rôzne

Na Štrbskom plese sme spoznali najsilnejší zmiešaný pár Európy: Sú to Slováci!

Po úspešne zvládnutom Československom pohári sa na Štrbskom plese, v sobotu 22. júla, počas Štrbskej športovej smršte uskutočnili Majstrovstvá Európy zmiešaných párov.

Ilustračný obrázok k článku Na Štrbskom plese sme spoznali najsilnejší zmiešaný pár Európy: Sú to Slováci!
Foto: Pavol Guga

Slovenská asociácia silných mužov opäť pripravila nové, medzinárodne obsadené a hlavne kvalitné silácke zápolenie. Na štart sa tak postavilo sedem párov, strongmen a strongwomen.

„Mohli sme tak vidieť najsilnejšieho Slováka s najsilnejšou Slovenkou, Igora Petríka a Janu Vaškovú, druhý slovenský pár bol taktiež zo Slovenska a tvoril ho šesťnásobný najsilnejší Slovák Braňo Golier a vicemajsterka Slovenska Majka Kubičková. Z Českej republiky prišla druhá z podujatia Arnold Classic Martina Dostálová a Martin Netušil, z Poľska zavítala známa Karolina Koszela a jej partnerom bol Tomasz Rzymkowski,“ informoval Pavol Guga zo Slovenskej asociácia silných mužov, ktorý zároveň ako medzinárodný rozhodca dohliadal na regulárnosť pokusov.

Zvyšné tri páry boli zmiešané, Ukrajinca Ivana Hryhorovského doplnila Jana Ďurčáková, Bielorus Volodymyr Cyfra pretekal s Nikol Hudákovou a z Moldavska zavítal Ivan Derkač, ktorý pretekal s Alex Balickou. Všetky tri pretekárky sú zo Slovenska, z oddielu silového trojboja a na podujatie ich pripravil Ladislav Lechan.

Foto: Pavol Guga

Úvod patril tradične tlakovej disciplíne. V každej z piatich disciplín rozhodovali spoločne dosiahnuté výsledky. Obaja – aj silák aj siláčka – mali 45 sekúnd na najlepšie dosiahnutie predvedených výkonov. Najviac zdvihov si v úvode pripísalo duo Petrík-Vašková, ktorí nasúkali spolu 15 opakovaní. Len o jeden zaostala Koszela s Rzymkowskym, tretie miesto vybojoval český pár Dostálová-Netušil.

Nasledovalo nosenie kufrov. Silák mal odniesť 150 kilové kufre, siláčka 60 kilové. V tejto jedinej disciplíne musel najskôr strongman zvládnuť svoju métu, až potom prišla na radu siláčka. Stalo sa, že siláčka ani nepredviedla svoju silu, nakoľko kufre boli nad sily niektorých borcov. Najrýchlejší bol poľský pár pred Petríkom s Vaškovou a zmiešanou dvojicou Cyfra – Hudáková.

Uprostred pretekov nasledovali mŕtve ťahy. Strongman dvíhal automobil a strongwoman nápravu s konečnou váhou 145 kilogramov. Už druhú víťaznú disciplínu si pripísala dvojica Petrík-Vašková. „Päť úspešných zdvihov Igora doplnila Jana neskutočnými 19-timi opakovaniami 145 kilovej nápravy! A to všetko v časovom limite iba 45 sekúnd! Za nimi skončila Koszela a Rzymkowski, tretie miesto získalo česko a 15 úspešných zdvihov Martiny Dostálovej. Práve Martina pretekala na Slovensku vôbec po prvýkrát a dúfame, že nie naposledy,“ dodal Guga.

Štrbská športová smršť 2017
7
Galéria
Foto: Pavol Guga

Predposledným testom pre naše dvojice bolo prehadzovanie gule. Strongman prehadzoval 130 kilovú guľu a siláčka 80 kilovú. 20 prehodov – zhodne po 10, si pripísal Petrík s Vaškovou, ktorí tak mali našliapnuté k zlatým medailám. Druhé miesto so 17-timi prehodmi opäť patrilo poľskej dvojici Koszela-Rzymkowski, tretí skončil Golier s Kubičkovou.

Záver patril priťahovaniu kamióna. „Strongman ťažký 7,5-tonový ťahač, siláčka mu pomáhala tlačením zo zadu. Najlepšie si na nerovnom teréne poradil s kamiónom Golier s Kubičkovou. Víťaznou disciplínou tak vybojovali bronzové medaile na majstrovstvách Európy zmiešaných párov. Za nimi skončil Petrík s Vaškovou, ktorí obaja potvrdili status najsilnejších na Slovensku. Spoločne sa tak radovali zo zisku zlatých cenných kovov,“ ozrejmil medzinárodný rozhodca.

Okrem svojich domácich titulov, ktoré si už vybojovali (Igor Petrík 4× najsilnejší Slovák, Jana Vašková 2× najsilnejšia Slovenka), získali aj Európsky primát. Momentálne sa Igor pripravuje na Pohár Slovanov – jedinú trofej, ktorú ešte nemá. Jeho súťažná polovička Jana Vašková a aj Majka Kubičková sa spoločne pripravujú na preteky o najsilnejšiu ženu sveta, ktoré sa uskutoční v USA v septembri.

Výsledky:
1. Igor Petrík + Jana Vašková (SR) 33 b
2. Tomasz Rzymkowski + Karolina Koszela (PL) 30 b
3. Braňo Golier + Mária Kubičková (SR) 23 b
4. Martin Netušil + Martina Dostálová (ČR) 18 b
5. Volodymyr Cyfra (BLR) + Nikol Hudáková (SR) 12 b
6. Ivan Hryhorovsky (UA) + Jana Ďurčáková (SR) 12 b
7.Ivan Derkač (MLD) + Alex Balická (SR) 7 b

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM