Zo Slovenska

Na "tataráku" si v reštaurácii pochutíte, ale za týchto podmienok!

Terajšia vyhláška pokrm zakazuje podávať v reštauráciách či iných stravovacích zariadeniach. Po novom si ho ale budeme môcť objednať za konkrétnych podmienok.

Ilustračný obrázok k článku Na "tataráku" si v reštaurácii pochutíte, ale za týchto podmienok!
Zdroj: Facebook

Tepelne neupravené mäso s vajcom a koreninami má podľa terajšej platnej legislatívy stopku. Po nevôli verejnosti a podnikateľov sa „tatarák“ dostal na pretras aj v kompetentných inštitúciách, ktoré rozhodujú o jeho povolení.

Úpravou vyhlášky sa zaoberá pracovná skupina zložená z kuchárov, hotelierov, hygienikov či predstaviteľov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Tatárske bifteky by bez hrozby pokút mohli v niektorých prevádzkach podávať už asi v polovici tohto roka. Odhaduje to hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Za istých podmienok

Podávaniu „tataráku“ budú podľa ÚVZ SR predchádzať pravidlá. „Pokrm bude potrebné pripraviť z vopred zmrazeného mäsa, bude sa musieť podávať bezprostredne po jeho dohotovení,“ vysvetlila hovorkyňa ÚVZ SR Zuzana Drobová.

Prevádzky, ktoré chcú podávať tatársky biftek, to musia vopred oznámiť príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. Hygienici upozornili, že jedlá z tepelne neupraveného mäsa budú naďalej potenciálnym rizikom pre zdravie.

„Preto tiež navrhujeme zabezpečiť informovanie zákazníka v jedálnom lístku informáciou, že takéto mäso, ale aj tepelne neupravené ryby či vajcia, sa neodporúčajú konzumovať deťmi, tehotnými a dojčiacimi ženami či osobami s oslabenou imunitou,“ uviedla Drobová.

Ilustračné foto

HLASUJTE: Hygienici chcú zakázať predaj „tataráku“. Je to podľa vás dobrý krok?
5
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM