Svet Správy Zo zahraničia

Na univerzite v Pekingu spustili výučbu slovenčiny: Študenti už recitujú Botta

Celkovo 15 študentov z rôznych častí Číny sa na začiatku tohto akademického roka prihlásilo na čerstvo otvorený odbor slovenského jazyka na Pekinskej univerzite medzinárodných štúdií. V utorok to v Pekingu uviedla slovenská učiteľka Kamila Jandzíková.

Zdroj: Dnes24.sk

„Ide o štvorročný program, končia ako bakalári. Je to normálne vysokoškolské štúdium, 1. septembra bol spustený prvý ročník,“ vysvetlila učiteľka.

Študenti sú podľa nej „veľmi usilovní“. Počas krátkeho utorkového programu na Pekinskej univerzite medzinárodných štúdií zarecitovali niekoľko slovenských básní, napríklad baladu Žltá ľalia od Jána Botta, a zaspievali slovenskú ľudovú pieseň Mám ja hrušku. Pripravili si aj prezentácie svojich rodných miest v slovenčine.

Ťažké spoluhlásky

„Ide im to naozaj výborne… Veľmi pekne vyslovujú, fonetiku majú naozaj zažitú,“ opísala Jandzíková. Pre čínskych študentov je podľa nej náročné naučiť sa niektoré slovenské spoluhlásky, napríklad ž, š alebo č.

„Je to pre nich veľmi ťažké na rozoznanie. Avšak som presvedčená, že veľmi usilovne študujú a pracujú aj doma, aby mohli takto krásne vyslovovať,“ chválila študentov slovenská učiteľka.

Jandzíková prišla do Pekingu kvôli dcére, ktorá v hlavnom meste Číny taktiež študuje. „Naozaj, keď tu ešte ostávam, tak nielen kvôli dcére, ale aj kvôli týmto 15 úžasným študentom,“ prízvukovala. Nazdáva sa, že absolventi odboru slovenského jazyka na Pekinskej univerzite medzinárodných štúdií by sa mohli v oboch krajinách uplatniť napríklad v cestovnom ruchu.

Všetci študenti v ročníku si vybrali slovenské krstné mená, s ktorými vystupujú, aby si ich Slováci ľahšie zapamätali.

Chce byť mostom medzi Čínou a Slovenskom

Mladá Číňanka, ktorá sa predstavila ako Hana, pripomenula, že slovenčinu študuje iba sedem mesiacov. „Viem, že Slovensko je veľmi krásna krajina. Hoci nie je veľmi veľká, je veľmi pekná a chcem byť v budúcnosti mostom medzi Slovenskom a Čínou,“ povedala pre TASR po slovensky.

Ďalšej čínskej študentke Saši sa na Slovensku podľa jej slov páči Bratislavský a Spišský hrad alebo tiež bratislavské UFO. „Mám veľmi rada Slovensko,“ povedala a s úsmevom dodala, že by ho raz chcela navštíviť.

Na univerzite v Pekingu spustili výučbu slovenčiny
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM