Regióny Zo Slovenska

Na Veľkej Homoli vyrastie nová rozhľadňa. Vieme, ako bude vyzerať

Obľúbený cieľ prechádzok v Malých Karpatoch po 16 rokoch doslúžil. Pred rokom museli rozhľadňu pre jej zlý technický stav uzatvoriť. Onedlho však vyrastie nová.

Ilustračný obrázok k článku Na Veľkej Homoli vyrastie nová rozhľadňa. Vieme, ako bude vyzerať
10
Galéria
Zdroj: modra.sk

Rozhľadňa na Veľkej Homoli ponúkala nádherný výhľad turistom a svojim návštevníkom dlhých 16 rokov. Minulý rok na jeseň ju museli pre jej zlý technický stav a narušenú statiku uzatvoriť a začať s demontovaním.

Krása v jednoduchosti

Aktuálne sa na webovej stránke mesta Modra objavil už aj nový návrh na podobu rozhľadne, ktorý nadväzuje na pôvodnú stavbu tvarovou jednoduchosťou a do určitej miery aj materiálovým riešením. Výška a pôdorysné rozmery veže sa zmenia iba minimálne.

Nový návrh bude vzhľadovo podobný pôvodnej veži a zároveň by mal po technickej stránke vyriešiť všetky nedostatky predchádzajúcej stavby. „Nová veža je riešená ako kombinácia drevených konštrukčných prvkov a oceľových styčníkov, ktoré zvýšia odolnosť a trvácnosť najviac namáhaných spojov konštrukcie. Všetky oceľové prvky budú chránené proti korózii po celú dobu životnosti konštrukcie. Maximum oceľových prvkov bude mať povrchovú úpravu žiarovým zinkovaním,“ uvádza hlavný projektant Peter Lényi na webovej stránke mesta.

Na najvrchnejšiu plošinu výhliadkovej veže sa dostanete po zdolaní 6 poschodí, ktoré sú prepojené štvorramenným dreveným schodiskom ukotveným do nosných konštrukcií po vonkajšom a vnútornom obvode veže.

Z histórie rozhľadne

Prvú turistickú rozhľadňu na Veľkej Homole vybudoval Modranský turistický spolok už v roku 1894. O viac ako storočie neskôr – v roku 2001 – postavili na vrchole drevenú rozhľadňu s výškou 20 metrov. Pri vhodných poveternostných podmienkach rozhľadňa poskytovala kruhový výhľad na panorámu Malých Karpát, Podunajskú nížinu, Biele Karpaty, Považský Inovec, Tribeč, Strážovské vrchy, Vtáčnik, Veľkú Fatru, Pohronský Inovec, Východné Alpy v Rakúsku, Pavlovské vrchy a Chřiby na Morave. Areál okolo ponúkal turistom príjemný oddych a posedenie pod prístreškom.

Pred rokom – v septembri 2016 však bolo nevyhnutné rozhľadňu z technických príčin uzatvoriť a demontovať pre jej zlý technický stav a narušenú statiku.

Výlet na Veľkú Homolu je príjemný v každom ročnom období. K vrcholu sa dostanete po červenej značke od autobusovej zastávky pri Zochovej chate, z Modry po modrej a Pezinku po červenej (neskôr zelenej) turistickej značke.

Rozhľadne v okolí Bratislavy
10
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM