Zo Slovenska

Na Veľkonočný pondelok možno nakúpime, poslanci upravili návrh

Na Veľkonočný pondelok možno budú obchody na Slovensku aj v budúcnosti otvorené, a to od 14. hodiny popoludní. Koaliční poslanci upravili svoj pôvodný zámer.

Ilustračný obrázok k článku Na Veľkonočný pondelok možno nakúpime, poslanci upravili návrh
6
Galéria
Zdroj: TASR

Nedávno pri predstavovaní svojho návrhu pritom avizovali, že obchody budú zatvorené počas všetkých sviatkov a niektorých dní pracovného pokoja, teda aj počas celého Veľkonočného pondelka.

Koalícia touto zmenou podľa jedného z predkladateľov novely, poslanca Jána Podmanického (Smer-SD), vyšla v ústrety požiadavke zamestnávateľov, s ktorými o návrhu rokovala. Diskusiu označil za korektnú a aj to podľa neho presvedčilo koalíciu k zmene. Nevylučuje však, že sa počas rokovania parlamentu môže vrátiť aj pôvodný návrh na zatvorenie obchodov počas celého Veľkonočného pondelka.

„Očakávam, že práve o zatvorení obchodov počas Veľkonočného pondelka bude v pléne väčšia debata, aj vzhľadom k tomu, že sa to nepozdáva odborom. My sa budeme usilovať nájsť dohodu na návrhu aj so sociálnymi partnermi,“ povedal Podmanický s tým, že v druhom čítaní sa môže návrh ešte meniť. O novele začne parlament rokovať na svojej najbližšej schôdzi, ktorá začína koncom januára.

Neetické?

Odbory s takouto zmenou pôvodného návrhu zásadne nesúhlasia. „Takto sa ten sviatok pre ľudí znehodnotí a je to aj neetické vo vzťahu k predavačkám, ktoré by mali vo Veľkonočný pondelok popoludní nastúpiť do práce,“ opísal predseda Odborového zväzu pracovníkov obchodu a cestovného ruchu Jozef Zadňan.

Odbory sa podľa neho budú snažiť osloviť poslancov listom, aby v druhom čítaní v parlamente novelu upravili tak, aby boli obchody zatvorené počas celého dňa.

„Nič sa nestane, keď budú obchody zatvorené dva dni po sebe, na Veľkonočnú nedeľu aj Veľkonočný pondelok,“ dodal. Podobne to podľa neho bude aj počas Vianoc, keď sa majú obchody zatvoriť 25. aj 26. decembra.

Ilustračné foto, TASR

Nákupy počas sviatkov
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM