Správy Politika

Na voľnočasové aktivity dostanú deti každý mesiac 50 eur. Aké sú PODMIENKY?

Kabinet navrhuje prerokovať zákon v skrátenom legislatívnom konaní.

Ilustračný obrázok k článku Na voľnočasové aktivity dostanú deti každý mesiac 50 eur. Aké sú PODMIENKY?
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Na voľnočasové aktivity dostanú deti od päť do 18 rokov každý mesiac 50 eur. Vyplýva to z návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa, ktorý v stredu schválila vláda. Kabinet navrhuje prerokovať zákon v skrátenom legislatívnom konaní.

Podpora detí

„Cieľom nového zákona o financovaní voľného času dieťaťa je podpora voľnočasových aktivít dieťaťa v oblasti vzdelávania, športu a kultúry prostredníctvom finančného príspevku, aby boli tieto aktivity prístupnejšie čo najväčšej skupine detí,“ uviedlo ministerstvo financií.

Ministerstvo školstva a rezort kultúry majú ustanoviť zoznam voľnočasových aktivít, na financovanie ktorých možno použiť príspevok. Registre majú vzniknúť do 1. januára budúceho roka.

Príspevok by sa mal pripisovať na konto dieťaťa 12 mesiacov vopred. Zabezpečiť by sa tak mala flexibilita nakladania s príspevkom a zároveň sa tým umožní objednávanie voľnočasových aktivít v dlhšom čase.

„Príspevok sa pripíše na konto dieťaťa vždy k prvému dňu kalendárneho mesiaca,“ priblížilo ministerstvo financií.

Cez konto

S kontom dieťaťa má nakladať iba oprávnená osoba, a to iba prostredníctvom webovej alebo mobilnej aplikácie. Konto by sa malo dieťaťu zriadiť, keď dosiahne päť rokov. Voľnočasová aktivita by sa mala dať objednať len cez aplikáciu, tvrdí rezort.

„Oprávnená osoba je povinná vyznačiť účasť dieťaťa na každej voľnočasovej aktivite, na ktorej sa dieťa zúčastnilo a ohodnotiť jej kvalitu,“ píše sa v materiáli.

Služby deťom by si mali v roku 2023 vyžiadať zvýšenie výdavkov štátneho rozpočtu v sume 372,055 milióna eur. V ďalších rokoch by to malo byť 405,879 milióna eur ročne.

Ministerstvo financií by na toto opatrenie malo zabezpečiť 486 zamestnancov a materiálno-technické vybavenie finančnej správy v sume 9,206 milióna eur v tomto roku.

Upraviť by sa mali aj jednorazové informačné technológie a návrh ráta aj s navýšením finančných prostriedkov na činnosť príspevkovej organizácie ministerstva kultúry od roku 2023.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM