Webnoviny - Svet

Na železničnej nákladnej stanici unikal benzén

WEBNOVINY.SK

Hasičské autá na Domkárskej ulici v BratislaveFoto: SITA/Marián PeigerBRATISLAVA 25. mája (WEBNOVINY) – Únik benzénu z vlakovej cisterny dnes riešili hasiči na ústrednej nákladnej stanici v Bratislave. Železniční hasiči pri udalosti zasahovali od 10:00, približne o 13:00 sa k nim pridali na prieskum aj bratislavskí hasiči.

Privolané bolo aj kontrolné chemické laboratórium. Ako konštatoval veliteľ zásahu bratislavských hasičov Dušan Timko, najprv stanovili bezpečnostnú zónu okolo cisterny, ktorá bola v hale a potom hasiči v ochranných oblekoch merali koncentrácie nebezpečnej chemickej látky, ktorá unikla.

„Zistili, že po obvode haly žiadne koncentrácie nie sú, tie namerali len vnútri haly,“ uviedol Timko. Podľa jeho slov ani tieto koncentrácie benzénu sa napokon neukázali ako nebezpečné, merania sa po hodine opakovali.

Presné miesto úniku látky z cisterny nie je známe, chemikália vykvapkáva z najnižšieho bodu cisterny, kde ju zachytávajú do zberných nádob. Železniční hasiči stále pokračujú v zásahu, pod cisternu dávajú penovú pokrývku. To je potrebné robiť až dovtedy, kým špecializovaná firma únik nezastaví.

Benzén je aromatický uhľovodík. Je to bezfarebná kvapalná chemická látka bez zjavného zápachu, vysoko prchavá a horľavá, rozpustná vo vode. Používa sa v obmedzenej miere ako rozpúšťadlo, na výrobu plastov, živice, nylónu a syntetických vlákien, určitých typov gumy, lubrikantov (mazív), čistiacich prostriedkov, farbív, liekov a pesticídov. Benzén môže spôsobiť otravu

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM