Soňa Vanovčanová Správy Regióny

Na žilinských zastávkach MHD pribudnú elektronické panely: Čo všetko dokážu?

Dopravný podnik mesta Žiliny odstránil v decembri staré informačné tabule zo zastávok MHD. V roku 2018 budú nainštalované desiatky elektronických zastávkových panelov.

Ilustračný obrázok k článku Na žilinských zastávkach MHD pribudnú elektronické panely: Čo všetko dokážu?
Zdroj: TASR

Dopravný podnik mesta Žiliny (DPMŽ) informoval na svojich stránkach o pripravovanej zmene v roku 2018. Zastaralé informačné tabule postupne nahradí novými informačnými panelmi.

„V súčasnosti je rozpracovaný projekt s názvom "Informatizácia MHD v Žiline“, ktorý obsahuje etapu venovanú informovanosti cestujúcich priamo na zastávkach v podobe elektronických informačných zastávkových panelov. V priebehu roka 2018 budú postupne na zastávky inštalované nové informačné panely, ktoré budú nielen väčšie a modernejšie, ale budú zabezpečovať informácie o reálnych odchodoch všetkých liniek, vrátane autobusových," uvádza DPMŽ.

Po ukončení projektu v roku 2019 by tak mohlo byť v Žiline vybavených až 50 zastávok MHD.

Zastaralé technológie na zastávkach končia

DPMŽ informoval aj o tom, že v priebehu mesiaca december 2017 boli demontované štyri elektronické zastávkové informačné panely. „Tie sa od roku 2007 nachádzali na zastávkach "Hurbanova“ (2 ks) a „Železničná stanica“ (2 ks), pričom ich úlohou bolo informovanie cestujúcich o aktuálnom (reálnom) odchode spojov trolejbusových liniek z predmetných zastávok, ako aj o mimoriadnych situáciách, či plánovaných zmenách v prevádzke MHD," píše sa na stránkach DPMŽ.

K demontáži spomínaných elektronických zastávkových panelov, podľa DPMŽ, došlo z dôvodu zastaralej komunikačnej technológie prenosu dát, ktorú nové nízkopodlažné trolejbusy typu Škoda 26Tr- Solaris a Škoda 27Tr-Solaris, nepodporujú.

„V prípade, že by informačné panely ostali v prevádzke, tak by nezobrazovali odchody spojov tých liniek, ktoré spomínané nové trolejbusy zabezpečujú, čím by došlo k mylnému informovaniu cestujúcich o najbližšom odchode spoja linky MHD. Demontážou štyroch zastávkových panelov chcel tak dopravný podnik predísť neúplným informáciám, ktoré by elektronické zastávkové panely poskytovali“, informoval DPMŽ.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM