Webnoviny - Svet

Na zmenu poisťovne ostáva ešte mesiac

WEBNOVINY.SK

Foto:SITA BRATISLAVA 1. septembra (WEBNOVINY) – Ak chce poistenec od budúceho roka zmeniť svoju zdravotnú poisťovňu, má na to ešte mesiac. Konečný termín na prechod z jednej poisťovne do druhej je totiž 30. september. Ak poistenec podá prihlášku do inej poisťovne do konca tohto mesiaca, jej klientom sa stáva od začiatku nasledujúceho roka. Ak tento termín nestihne, poisťovňu zmení až od roku 2012. Poistenci pritom môžu prejsť do inej poisťovne iba raz do roka.

Podľa údajov Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou je predbežný počet podaných prihlášok na zmenu zdravotnej poisťovne k 1. januáru nadchádzajúceho roka 24 214. Ako spresnil hovorca úradu Milan Michalič, ide o stav ku koncu júla tohto roku.

Zdravotnú poisťovňu pre rok 2010 zmenilo na Slovensku 125 723 poistencov. Prepoistiť sa pritom chcelo až 136 839 ľudí, viac ako 11 tis. prihlášok však úrad pre dohľad neakceptoval. Jediná poisťovňa, do ktorej sa prepoistilo viac ľudí, ako z nej odišlo, bola súkromná Apollo. Pre všetky ostatné poisťovne skončili presuny poistencov negatívne.

Na Slovensku v súčasnosti pôsobia tri zdravotné poisťovne. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa a dve súkromné, Dôvera a Union. Ešte v minulom roku pritom fungovalo až päť poisťovní. Na prelome rokov 2009 a 2010 sa však zlúčili dve štátne, Všeobecná a Spoločná zdravotná poisťovňa a dve súkromné poisťovne, Dôvera a Apollo.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM