Hokej

Na zraz prišlo 17 z 25 hráčov: Šatan s Ramsaym povedia meno kapitána až v dejisku

Generálny manažér slovenských hokejistov Miroslav Šatan a reprezentačný tréner Craig Ramsay privítali na pondelňajšom zraze 17 z 25 nominovaných hráčov na zimné olympijské hry.

Ilustračný obrázok k článku Na zraz prišlo 17 z 25 hráčov: Šatan s Ramsaym povedia meno kapitána až v dejisku
18
Galéria
Zdroj: TASR

Táto prvá skupina už aj s Marekom Ďalogom odletí do dejiska ZOH v utorok popoludní, zostávajúca sedmička hráčov z českej ligy zamieri do Pjongčangu v stredu.

Sedemnásť hráčov absolvovalo na bratislavskom zimnom štadióne tréningovú jednotku, chýbali brankár Patrik Rybár, obrancovia Dominik Graňák, Marek Ďaloga, Peter Čerešňák, Juraj Valach a útočníci Martin Bakoš, Tomáš Marcinko, Lukáš Cingeľ. Ďaloga sa pridá k tímu ešte v utorok pred odletom a zamieri s ním na kórejský polostrov, zostávajúci hráči odletia na druhý deň.

V utorok ich totiž ešte čakali klubové povinnosti v českej extralige. „Nie všetci prišli zdraví, máme nejaké šrámy, Ivan Baranka prišiel s chrípkou. Ale budeme mať dosť času na aklimatizáciu, takže verím, že bude všetko v poriadku,“ povedal Šatan a dodal: „Veríme, že už nebudeme musieť robiť žiadne zmeny a všetci budú v poriadku.“ Nedočkavosťou horel aj reprezentačný kormidelník Ramsay. „Už sa veľmi teším na zimnú olympiádu. Najmä na atmosféru, je to mimoriadna udalosť,“ povedal na pondelňajšom zraze.

Hráčov po prílete do Pjongčangu čaká prekvapenie vo forme izbového poriadku. Realizačný tím rozhodol, že práve on poskladá dvojice spolubývajúcich. Hráči sa až v dejisku dozvedia, s kým budú na izbe. „Rozhodli sme sa tak s trénerom. Zažil som to v NHL, tam tréneri rozhodli nielen o tom, kto bude s kým na izbe, ale aj o tom, kto bude vedľa koho sedieť v kabíne. Dali sme dokopy dvojice a hráčov, ktorí sa možno menej poznajú, ale veríme, že toto prispeje k tomu, aby sa z tejto partie stal čo najskôr súdržný tím,“ prezradil Šatan.

O mene kapitána zatiaľ nechcel hovoriť, neprezradil ani mená kandidátov. „O kapitánovi rozhodnem až po prílete do dejiska turnaja. Na to máme ešte čas,“ uviedol. Šatan verí, že tím dosiahne v Pjongčangu nejaké úspechy. „My sme už urobili všetko, čo bolo treba a teraz je to už na hráčoch. Ja už budem sedieť iba na tribúne a tlačiť očami, aby prešiel puk do bránky,“ dodal generálny manažér.

Ramsay sa už nevie dočkať príchodu do dejiska športového sviatku. „Sú to moje prvé hry, takže sa na ne veľmi teším. Som nadšený, že uvidím olympijskú dedinu, budem jej súčasťou a stretnem nových ľudí. Chcem sa pozrieť aj na iné športy. Chystáme sa na biatlon,“ povedal.

Slováci sa na turnaji predstavia v B-skupine, kde postupne vyzvú tím Olympijských športovcov z Ruska, USA a Slovinsko. Ramsay priznal, že už teraz je nervózny. „Vždy som nervózny pred zápasom, pritom sa v tomto biznise pohybujem už takmer 50 rokov. Je to tak, pretože chcem, aby sa nám darilo, aby sa darilo tímu a aby hráči vedeli, že je to dôležité. Je to zábava, ale je v tom veľa práce. Už dlho rozmýšľam nad prvým súperom. Pozeral som si videá a snažil som sa, aby sme boli pripravení. Aby som mal dostatok informácií pre hráčov a aby vedeli, čo od nich očakávam. Som šťastný, že mám takúto možnosť. A chcem, aby sme hrali najlepšie, ako vieme. Budeme bojovať a rásť ako tím,“ uviedol.

V 25-člennom kádri sú traja brankári, osem obrancov a 14 útočníci. Okrem beka Michala Čajkovského, ktorý prišiel z Avtomobilistu Jekaterinburg v KHL, pôsobia všetci v najvyššej domácej a českej súťaži. Najstarší vo výbere je 38-ročný veterán Ladislav Nagy. Ramsay bude mať v Pjongčangu k dispozícii aj 175-násobného reprezentanta Dominika Graňáka a spoliehať sa bude na trojicu brankárov Ján Laco, Patrik Rybár a Branislav Konrád. Generálny manažér a tréner vytvorili mix skúsených hráčov s mladými. Po Graňákovi má najviac štartov na konte obranca Tomáš Starosta (140), najskúsenejší útočník je Tomáš Surový (118). Najmladší hráč je Matúš Sukeľ (21 rokov). Najlepší strelec je s 30 gólmi Nagy.

„Olympiáda sa blíži, som rád, že sme sa už mohli stretnúť, aj keď ešte nie sme kompletní. Sme pripravení reprezentovať a obstáť čo najlepšie. Je to pre každého športový sviatok,“ uviedol Tomáš Surový. „Z klubových povinností som už preladil na tie reprezentačné, takže si užívam realitu. Pred nami je ešte dlhý let a aklimatizácia, veľmi sa teším,“ pridal sa útočník Peter Ölvecký.

Premiéru pod piatimi kruhmi absolvuje dvadsaťpäťročný krídelník Miloš Bubela. „Som veľmi rád, že som tu. Na tešenie som nemal čas, pretože som bol v strese pri balení. Dúfam, že som si nič nezabudol,“ uviedol.

Na zraz prišlo 17 z 25 hráčov: Šatan s Ramsaym povedia meno kapitána až v dejisk
18
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM