Webnoviny - Svet

NACINA VES: V poškodenej škole sa učiť nebude

WEBNOVINY.SK

Odborníci musia zistiť príčinu zrútenia a posúdiť, či nebola porušená statika celého objektu. Foto: SITA/Marián Angelovič NACINA VES 19. augusta (SITA) – Vedenie obce Nacina Ves (okres Michalovce), aj miestnej školy sa snaží, aby sa aj tu začal školský rok druhého septembra. „Vyučovanie v novom školskom roku sa začne v náhradných priestoroch. Ešte nevieme, čo bude s doterajšou budovou školy, ktorej časť sa zrútila. Príčiny nešťastia stále vyšetruje polícia a statici,“ povedal pre agentúru SITA starosta obce Nacina Ves Anton Šandor. Doložil, že rodičov detí informovali na verejnom zhromaždení.

Časť budovy tunajšej základnej školy, ktorú rekonštruovali, sa z dosiaľ nezistených príčin zrútila 27. júla. Pri nehode jeden robotník zahynul, dvaja utrpeli zranenia. Odborníci musia zistiť príčinu zrútenia a posúdiť, či nebola porušená statika celého objektu. Až na základe toho sa rozhodne, čo bude ďalej s objektom. Obci vznikla škoda približne 800 000 eur.

„Deti sa budú učiť v časti materskej školy, dve triedy budú v komunitnom centre. Momentálne sa priestory upravujú a je to na dobrej ceste. Snažíme sa, aby sa školský rok aj u nás začal druhého septembra. Do začiatku školského roka sú to už len dva týždne a je dosť veľa roboty,“ povedala riaditeľka školy Alžbeta Orendáčová. Okrem úprav priestorov treba do objektov presťahovať aj zariadenie zo zachovanej časti školy – stoly, stoličky, lavice, učebné pomôcky, knihy. Doložila, že hoci budú vyučovať v náhradných priestoroch, kvalita by utrpieť nemala.

Základná škola v Nacinej Vsi má okolo 200 žiakov. Jej prah druhého septembra má prvý raz prekročiť aj 27 prvákov, pre ktorých chystajú slávnostné privítanie.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM