MAK Správy

Nad Račou strieľajú vraj „škodnú“ zver. Bratislavčania aj ochranári hromžia

Strohá informácia vyvolala búrlivú diskusiu. Poľovníci oznámili obyvateľom plán poľovačiek na takzvanú malú a škodnú zver v lesoch nad Račou.

Ilustračný obrázok k článku Nad Račou strieľajú vraj „škodnú“ zver. Bratislavčania aj ochranári hromžia
Foto: . TASR / Zdroj: TASR

Vinohrady a lesy nad Račou patria medzi vyhľadávané miesta športu, oddychu a relaxu. Preto krátka správa na webe Rače spôsobila rozruch. Mestská časť v nej prosí obyvateľov a návštevníkov, aby zvýšili v lokalitách plánovaných poľovačiek opatrnosť.

„Za A. Kde nájde neznalý človek tie lokality? Za B. Zdá sa to tu každému normálne, že v mestských lesoch existujú poľovné revíry? Za C. Do kategórie „malá škodná zver” sa ráta aj premnožený druh homo sapiens?“ reagujú ostro Račania na sociálnych sieťach a za pravdu im dávajú aj ochranári. Tí už totiž celé desaťročia bojujú za zvýšenú ochranu lesov v meste.

„Rozhodne nesúhlasíme s takýmto postupom. Spoločná poľovačka je horšou formou poľovania. Určite by sme s ňou nesúhlasili všeobecne a vôbec nie v lesoch v okolí Bratislavy,“ hovorí pre Dnes24.sk ochranár Marek Poláček z vplyvného Lesoochranárskeho zoskupenia Vlk – Malé Karpaty.

Ohrození streľbou

Tieto lesy sú totiž rozľahlým rekreačným areálom pre tisíce občanov. Pri spoločných poľovačkách tak dochádza k obmedzovaniu pohybu osôb a ohrozená je najmä bezpečnosť. Často prichádza ku konfliktným situáciám medzi rekreantmi a poľovníkmi.

„Podľa môjho názoru, a dovolím si tvrdiť aj názoru veľkej časti bratislavskej verejnosti, by mala mať rekreácia prednosť pred akoukoľvek inou činnosťou v lesoch okolo Bratislavy, čo v tomto prípade bohužiaľ neplatí,“ myslí si ochranár a upozorňuje aj na fakt, že dochádza ku koncentrácii veľkého množstva strelných zbraní na určitom úseku lesa, čo vedie k nebezpečenstvu pre samotných poľovníkov, ale aj náhodných návštevníkov lesa.

O nebezpečnosti svedčia každoročné náhodné strelné zranenia a aj úmrtia v súvislosti s touto formou poľovania.

Na základe protestov verejnosti Mestské lesy v Bratislave, hospodáriace približne na 3190 hektároch lesa, od tejto formy poľovania upustili už pred pár rokmi.

„Táto forma je naviac veľmi stresujúca pre zvieratá, ktoré na danom území žijú. Pripravujú sa na prezimovanie a mali by mať predovšetkým kľud. Honci hlukom a pomocou psov nadháňajú zvieratá k poľovníkom, čim sú zvieratá vystavené stresu a tomu môže zodpovedať ich správanie, tým sa napríklad zvyšuje riziko napadnutia človeka diviakom, či napadnutie človeka postreleným zvieraťom na úteku,“ vysvetľuje Poláček pre Dnes24.sk.

Namiesto kynoženia prevencia

Poľovníci svoje „výlety“ so zbraňou obhajujú, že premnožená zver ničí lesy, polia a vinohrady. Namiesto odstrelov pritom existujú oveľa jednoduchšie a menej stresové spôsoby pre ľudí aj zvieratá.

„Jedným z prvkov, ktorý ovplyvňuje množstvo zvery je aj jej prikrmovanie, ktoré ide často aj nad mieru uvedenú v zákone, čo spôsobuje jej prezimovanie vo väčšom počte. Ďalším problémom je nezákonné prikrmovanie priamo na miestach, kde dochádza k odstrelu zvery,“ argumentuje ochranár a pripomína, že „všeobecne by mala byť regulácia zvery riešená vytvorením vhodných podmienok pre návrat vlka, ako prirodzeného predátora na toto územie.

Netreba pritom zabúdať na to, že majitelia vinohradov a záhrad pod lesom by mali svoj majetok chrániť vhodným a kvalitným oplotením.

Stanovisko pre Dnes24.sk poskytla aj hovorkyňa Rače Margaréta Cehláriková: „Povolenia na poľovnú činnosť vydáva Okresný úrad v Bratislave (pozemkový a lesný odbor). Poľovačky prebiehajú na súkromných pozemkoch a realizuje ich Poľovná spoločnosť Rača, ktorá upozornila miestny úrad a požiadala nás o informovanie verejnosti. Podľa našich informácii sa poľuje aj v Mestských lesoch Bratislava, ale za prísnejších podmienok a spoločné poľovačky boli úplne zakázané. Vzhľadom na rekreačný charakter lesov a vinohradov v okolí Rače citlivo vnímame obavy obyvateľov k spoločným poľovačkám neďaleko ich obydlí a strach o bezpečnosť najmä počas sviatkov a víkendov, kedy sú lesy a vinohrady intenzívne navštevované."

Na otázku Dnes24, prečo teda MČ Rača poskytla Poľovníckej spoločnosti Rača minulý rok dotáciu 800 eur na nákup posedov, ak poľujú na súkromných pozemkoch, sa nevyjadrili a odporučili nás na Okresný úrad Bratislava.

Na stanovisko Okresného úradu čakáme.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM