Regióny

Nadácia pomáha košickým rodinám bez domova. Získala za to ocenenie

Nadácia DEDO v Košiciach podporuje rodiny, ktoré trpia akútnou bytovou núdzou. Ponúka im bývanie s odbornou pomocou.

Ilustračný obrázok k článku Nadácia pomáha košickým rodinám bez domova. Získala za to ocenenie
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Projekt Nadácie DEDO, ktorý sa venuje systémovej zmene v riešení bezdomovectva rodín s deťmi získal Karpatskú cena za sociálne inovácie.

Pilotný ročník ocenenia vyhlásila Karpatská platforma občianskej spoločnosti, ktorá prepája iniciatívy z občianskeho sektora v štyroch krajinách vrátane Slovenska.

Bývanie aj pomoc

Informovala o tom riaditeľka občianskeho združenia ETP Slovensko Veronika Poklembová. Nadácia DEDO na Slovensku aplikuje metodológiu Housing first vyvinutú v Spojených štátoch amerických a úspešne aplikovanú vo viacerých európskych štátoch.

Jej cieľom je podpora rodín, ktoré v Košiciach trpia akútnou bytovou núdzou a podpora najohrozenejších z nich, ponúknuť im bývanie s odbornou podporou. Prvým krokom a zároveň ocenenou iniciatívou je systémové riešenie bezdomovectva rodín s deťmi, ktorý prinesie prakticky využiteľné dáta potrebne na riešenie bytovej núdze. Ide o Registračný týždeň, ktorý sa uskutočnil v máji.

„Víťazný projekt Nadácie DEDO definuje aktuálny stav ako východiskový. Navrhovaný proces bude následne viesť k odstráneniu jeho skutočných príčin,“ priblížila členka poroty Miriam Hučková, riaditeľka Košice IT Valley.

Prinášajú riešenia

Ako uviedla riaditeľka Karpatskej nadácie Laura Dittel, Karpatská cena za sociálne inovácie je príležitosťou oceniť iniciatívy v rôznych oblastiach z dielne mimovládnych neziskových organizácií v regióne východného Slovenska. „Predstavuje príležitosť zviditeľniť aj menšie subjekty, ktorých hlas je často menej počuť. Oceňujem, že sa do pilotného ročníka prihlásili iniciatívy z rôznych oblastí života. Ilustruje to rôznorodosť aktivít tretieho sektora a jeho dôležitú rolu v prinášaní riešení, ktoré využívajú miestne kapacity,“ povedala.

O Karpatskú cenu za sociálne inovácie sa mohli uchádzať komunitné projekty a iniciatívy z východného Slovenska, dokopy sa zapojilo sedem iniciatív a združení z Košického a Prešovského samosprávneho kra­ja.

Víťazný projekt sa budúci rok na jar zúčastní medzinárodného podujatia Karpatskej platformy, kde budú odprezentované všetky víťazné projekty za jednotlivé krajiny. Vybrané projekty budú predstavené aj v medzinárodnej publikácii zloženej z prihlásených projektov a iniciatív pilotného ročníka oceňovania.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM