Webnoviny - Svet

Nadal, Murray aj Djokovič postúpili do osemfinále

WEBNOVINY.SK

Rafael Nadal Foto: SITA, APPARÍŽ 28. mája (WEBNOVINY) – Španielsky tenista Rafael Nadal , Brit Andy Murray a Srb Djokovič postúpili do osemfinálového 4. kola dvojhry na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (22. mája – 5. júna, celková dotácia 17 520 000 eur, antuka vonku).

Nadal zdolal Veiča Obhajca trofeje a celkovo päťnásobný dobyvateľ medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska Nadal si poradil s chorvátskym kvalifikantom Antoniom Veičom za 101 minút 6:1, 6:3, 6:0, keď na „winnery“ dominoval 28:10 a zároveň urobil o 11 nevynútených chýb menej (18:29). V prvom sete odskočil na 4:0 a v siedmej hre dosiahol brejk na nulu. V druhej časti favorit okamžite zvládol rebrejk za stavu 1:2, napokon upravil až na 4:2, a hoci potom znova sám stratil servis, presadil sa na príjme v ôsmom geme. Následne k tomu pridal ďalších 7 hier bez prerušenia, pričom Chorvát už nemal ani len loptičku na gem.

Ak by Veič, 227. v renkingu, zvíťazil, bolo by to najväčšie prekvapenie v histórii Majors na úkor úradujúcich lídrov renkingu v štatisticky podchytenom období, teda od roku 1985. Takto zostáva rekordom úspech Rusa Andreja Oľchovského (vtedy 193.) proti Američanovi Jimovi Courierovi v 3. kole Wimbledonu 1992. Lleyton Hewitt je naďalej poslednou jednotkou grandslamového turnaja, ktorá podľahla hráčovi mimo Top 100 – stalo sa to vo Wimbledone 2003 a premožiteľom Austrálčana bol chorvátsky dlháň a majster es Ivo Karlovič. Nadalov osobný rekord v renkingovej hodnote prehry sotva už niekto prekoná, odkedy ho zdolal Švéd Joachim Johnasson v roku 2006 v Štokholme: rekonvalescent s reálne extrémne lepšou výkonnosťou totiž v tej chvíli bol až na 690. pozícii.

Čoskoro 25-ročný Malorčan Nadal (nar. 3. júna 1986 v Manacore) sa riadne potrápil v 1. kole, keď Američana Johna Isnera prekonal za 4:01 h len 6:4, 6:7 (2), 6:7 (2), 6:2, 6:4. V 2. kole proti krajanovi Pablovi Andújarovi síce už uspel bez straty čo i len jedného dejstva, ale v tom treťom sa dostával z manka 1:5 a ôsmich setbalov. Španiel si v osemfinálovom 4. kole zmeria sily s postupujúcim z duelu Ivan Ljubičič (Chor.) – Fernando Verdasco (Šp.-16). Nadal ťahá sériu šiestich úspechov proti Chorvátom. Naposledy v tomto smere neuspel vlani v marci v kalifornskom Indian Wells proti spomenutému Ljubičičovi.

Nadal má po sobote na tomto turnaji bilanciu 41:1

Dosiaľ jedinú prehru utrpel predvlani v osemfinále od Švéda Robina Söderlinga, na ktorého teraz môže naraziť vo štvrťfinále. Ak získa svoj 6. miestny titul, dotiahne sa na čelo historického poradia k Švédovi Björnovi Borgovi. V prípade neúspechu by ho Srb Novak Djokovič – bez ohľadu na vlastný výsledok na RG 2011 – vystriedal k 6. júnu na čele svetového rebríčka. Zverencovi Mariána Vajdu pritom stačí prienik do finále, aby si sám vybojoval istotu prieniku na vrchol v pondelok po turnaji.

Premožiteľ ruského majstra sveta ATP 2009 Nikolaja Davydenka z 2. kola Veič si už postupom medzi 32 najlepších posunul o jeden zápas svoje maximum. Na vlaňajších melbournských Australian Open bol ako kvalifikant v 2. kole. Pre Chorváta teraz išlo o premiéru proti súperovi z Top 10. Podľa predbežných nezáväzných prepočtov Asociácie tenisových profesionálov sa po tomto turnaji posunie približne na 178. miesto v hodnotení.

Andy MurrayFoto: Ilustračné foto SITA, APMurray si poradila s Berrerom

Trojnásobný finalista z úrovne „veľkej štvorky“ Murray prekonal 30-ročného nemeckého ľaváka Michaela Berrera (95.) za 127 minút 6:2, 6:3, 6:2. Zdolaný mal na konte 19 víťazných úderov aj nevynútených chýb, postupujúci štatistiku 34:29. Brit nastrieľal 7 es, Nemec spáchal 5 dvojchýb. Obaja sa dovedna až 70-krát objavili pri sieti. Dvadsaťštyriročný rodák zo škótskeho Dunblane Murray si vypracoval 20 brejkbalov, využil 6 (súper 1 z 2). Zverenec Alexandra Waskeho Berrer je víťazom bratislavského halového „hardového“ challengeru Ritro Slovak Open 2009. Nemec si teraz vytvoril nové grandslamové maximum, doterajšie posunul o jedno kolo. S členmi prvej desiatky svetového rebríčka momentálne stojí 2:15.

Murray síce mal za sebou šnúru troch prehier s ľavákmi (Donald Young, Rafael Nadal, Thomaz Bellucci), ale celkovo je jeho bilancia proti vyzývateľom tohto typu značne lichotivejšia – teraz 33:13, pričom o 10 prehier sa postaral Nadal. Brit vlastní 16 titulov, ani jeden z antuky.

Štvrtý muž „pavúka“ aj renkingu Murray má pri Buloňskom lesíku rekord v podobe predvlaňajšieho štvrťfinále, v ktorom nestačil na Čiľana Fernanda Gonzáleza. Minulý rok ho v osemfinále zastavil Čech Tomáš Berdych. V rámci „veľkej štvorky“ si – vo všetkých prípadoch neúspešne – zahral o titul na US Open 2008 a Australian Open 2010 i 2011. V pa­rížskom osemfinále ho vyzve Brit Viktor Troicki, pričom v tejto sekcii „pavúka“ sú ďalšími prekážkami na ceste do semifinále už „len“ Kubot, Falla, Chela a Rosol.

Djokovič presvedčivo zvládol dohrávku proti Del Potrovi

Srbský tenista Novak Djokovič dosiahol 42. oficiálne víťazstvo v rade, posunul sa tým na historické spoločné tretie miesto v tzv. otvorenej ére k Američanovi Johnovi McEnroovi. Zverenec Mariána Vajdu zvíťazil v mimoriadne atraktívnom zápase nad ďalším grandslamovým šampiónom Juanom Martinom Del Potrom z Argentíny za 176 minút 6:3, 3:6, 6:3, 6:2. Po štvrtom vzájomnom súboji vedie nad 22-ročným dlháňom Del Potrom už 4:0 (na sety 10:1). Nadviazal na viac ako dva roky starý úspech z Ríma: 1. mája 2009 zvíťazil 6:3, 6:4.

V sobotu sa na dvorci Suzanne Lenglenovej dohrávalo od tretieho setu, v piatok po prvých dvoch častiach prerušili tento duel pre tmu. Súperom Djokoviča v osemfinálovom 4. kole bude domáci Richard Gasquet (16.), proti ktorému má Belehradčan priaznivú štatistiku 4:1.6:2,

Djokovič proti Del Potrovi predviedol 41 „winnerov“ proti 2 a zároveň mal pevnejšiu ruku (nevynútené chyby 38:46). Zvládol 12 z 15 zákrokov pri sieti, zatiaľ čo Juhoameričan iba 8 z 18. Srb využil 5 z tucta brejkbalov, Argentínčan 2 z 5 možností na prerazenie podania. Djokovič hneď v úvodnom geme ešte v piatok podvečer čelil brejkbalu. Odvrátil ho a sám nezužitkoval jednu takúto šancu za stavu 1:0. Vo štvrtej hre získal servis súpera na nulu, a hoci za stavu 5:2 na príjme nepremenil setbal, podávanie na zisk vstupnej časti zvládol (z 15:30). V druhom dejstve spadol Srb dvojchybou na 1:3, v piatom geme neťažil z dvoch brejkbalov a set už nezachránil, aj keď pri skóre 3:5 mal dve príležitosti v rade. Del Potro ich zhodne odstránil esom – 3:6, 6:3 z jeho pohľadu. V sobotu si v piatom geme celkovo tretieho setu Srb poradil na podaní s mankom 15:40 a vzápätí sám dosiahol brejk na 4:2. Únik potvrdil bez straty fiftínu a už nezaváhal. Vo štvrtom dejstve dosiahol Djokovič priebežný obrat z 0:1 na 4:1 s dvojitým brejkom. Vzápätí síce prišiel o servis, ale v siedmej hre si pripísal štyri fiftíny po Argentínčanovom druhom podaní a už bol nekompromisný.

„Pochopiteľne, že som nastupoval na tento zápas s väčšou nervozitou, než obvykle býva spojená s grandslamovým 3. kolom. Juan Martin má veľmi silné základné údery a keď mu k nim vychádza servis, môže zdolať naozaj kohokoľvek. Navyše, dokáže zahrať porovnateľne dobre na všetkých typoch povrchu, predvlani tu bol v semifinále. Bol som si toho všetkého vedomý. V úvode sme obaja porobili veľa chýb, ale potom prišli pasáže, v ktorých sme zhodne hrali fakt dobre. Z oboch strán však tomu chýbala konzistentnosť. Myslím si, že dnes sa mi podarilo o čosi lepšie ukontrolovať moju hru v porovnaní so včerajškom. Vyústilo to do víťazstvá. Podľa mňa boli kľúčovou fázou zápasu dva gemy, a to za stavu 2:2 a 3:2 v treťom sete, prvom dnešnom. Po nich som mal pocit, že som sa dostal na tú správnu vlnu, a snažil som sa na nej udržať,“ povedal Djokovič na tlačovej besede a odmietol sa vyjadriť k štvrtkovému zatknutiu bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča: „Na tomto fóre by sme o tom nemali hovoriť, pretože je to citlivá záležitosť. Som športovec a zostaňme pri tom.“

Juan Martin Del Potro radoval na newyorských US Open 2009, ale vynechal takmer celú sezónu 2010 po operácii zápästia a momentálne figuruje na 26. pozícii v hodnotení, bol však už aj na 4. priečke. Do sezóny vstupoval na 257. poste. Nad jeho štartom na tomto turnaji dlho visel otáznik pre zranenie na ľavej strane bedrovej oblasti.

Ako je známe, od nedele 24-ročnému Djokovičovi stačí dokráčať na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska 2011 do finále, aby vystriedal k 6. júnu Rafaela Nadala na čele renkingu ATP. Navyše, ak Španiel ako obhajca trofeje pri Buloňskom lesíku prehrá, Srb sa v tej chvíli automaticky – bez ohľadu na svoj výsledok – stane novým lídrom. Djokovič zatiaľ na RG nebol za semifinále, do ktorého prenikol v sezónach 2007 a 2008. Vlani sa lúčil vo štvrťfinále proti Rakúšanovi Jürgenovi Melzerovi, hoci viedol 2:0 na sety.

Novak DjokovičFoto: SITA, APOd januárových melbournských Australian Open už dvojnásobný grandslamový šampión Djokovič otvoril svoju šnúru triumfov dvoma úspechmi v decembrovom finále Davisovho pohára proti Francúzom. Stále platí, že Srb naposledy vo dvojhre prehral 27. novembra 2010 v semifinále „výberového“ šampionátu ATP World Tour Finals v londýnskej hale O2 Arene s Rogerom Federerom. Švajčiara v roku 2011 zdolal už trikrát a posunul sa pred grandslamového rekordéra z tretej na druhú priečku v hodnotení.

Držiteľ 25 titulov Djokovič, ktorý v tejto sezóne už držal nad hlavou 7 trofejí, má na súčastiach Grand Slamu skóre 99:30, takže je na prahu jubilea. Ak zvládne double Australian Open – Roland Garros, pripomenie takýto kúsok Američana Jima Couriera zo sezóny 1992, odvtedy sa to nikomu nepodarilo. „Nole“ ťahá šnúru 12 úspechov proti argentínskym tenistom. Posledným hráčom z tejto krajiny, ktorý ho dokázal zdolať, bol v roku 2007 v Madride David Nalbandian.

Pre zverenca Franca Davina Del Potra zostáva parížskym osobným rekordom predvlaňajšie semifinále, v ktorom prehral s neskorším šampiónom Rogerom Federerom zo Švajčiarska. Minulý rok zo zdravotných dôvodov absentoval.

Dvojhra mužov – 3. kolo:

Dvojhra mužov – 3. kolo: Rafael Nadal (Šp.-1) – Antonio Veič (Chor.) 6:1, 6:3, 6:0 Andy Murray (V. Brit.-4) – Michael Berrer (Nem.) 6:2, 6:3, 6:2 Novak Djokovič (Srb.-2) – Juan Martin Del Potro (Arg.-25) 6:3, 3:6, 6:3, 6:2 za 176 minút – dohrávalo sa od stavu 6:3, 3:6, v piatok prerušené pre tmu

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM