Anton Hrachovský Tenis

Nadal získal na Roland Garros v Paríži už 12. titul: Prekonal historický zápis, FOTO

Španielsky tenista Rafael Nadal sa stal dvanástykrát v kariére víťazom mužskej dvojhry na Roland Garros.

Ilustračný obrázok k článku Nadal získal na Roland Garros v Paríži už 12. titul: Prekonal historický zápis, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR

Dvojnásobný obhajca titulu zdolal v repríze vlaňajšieho finále ako nasadená dvojka turnajovú štvorku Rakúšana Dominica Thiema 6:3, 5:7, 6:1, 6:1. Nadal získal na parížskej antuke celkovo 18. grandslamový titul a v historických tabuľkách si upevnil druhé miesto. Na čele je s 20 trofejami z podujatí veľkej štvorky Švajčiar Roger Federer, Srb Novak Djokovič ich má 15.

Nadal obhájil 2000 bodov z vlaňajška a vo svetovom rebríčku ATP Entry si udrží druhú priečku. Z Paríža si odnáša prémiu 2,3 milióna eur pred zdanením. Vo svojej „obývačke“ na dvorci Philippa Chatriera vo finále ešte neokúsil trpkosť prehry. Po nedeľňajšom triumfe má na antukovom vrchole sezóny impozantnú bilanciu 83 víťazstiev, dve prehry. Španiel je prvým tenistom, ktorý získal na jednom grandslamovom turnaji dvanásť singlových titulov. Na Australian Open sa legendárnej Austrálčanke Margaret Courtovej podarilo zvíťaziť jedenásťkrát.

Nadal nastúpil na finálový duel oddýchnucejší ako Thiem. V piatkovom semifinále si poradil s Federerom v troch setoch. Rakúšan mal v nohách náročnú sobotňajšiu semifinálovú dohrávku proti Djokovičovi, nad ktorým zvíťazil po päťsetovom boji. Nadal sa od úvodných minút súboja s Thiemom snažil tvoriť hru a byť agresívny. Rakúšan však dokázal držať so Španielom krok v dlhých výmenách od základnej čiary, nerobil takmer žiadne chyby a tak diváci sledovali výborný tenis. Za stavu 2:2 Thiem prelomil súperovo podanie. Nadal však v ďalších minútach demonštroval, prečo mu prischla prezývka antukový kráľ. Získal štyri gemy za sebou a prvý set sa stal jeho korisťou.

V druhom sete si obaja hráči suverénne vyhrávali svoje podania až do stavu 6:5 z pohľadu Thiema. V dvanástom geme spravil Španiel štyri nevynútené chyby a Rakúšan vyrovnal na 1:1 na sety. Nadal sa však rýchlo otriasol, na začiatku tretieho dejstva dvakrát zobral Thiemovi servis a vybudoval si náskok 4:0. Nadal hral v tejto fáze zápasu bezchybne, jeho údery mali dobrú razanciu i dĺžku.

Exceloval aj na sieti, kde predviedol viacero učebnicových stopvolejov a tretí set získal jasne vo svoj prospech. Thiem v ňom na returne neuhral ani jediný fiftín. V úvode štvrtého setu odskočil na 3:0 a šancu na zisk ďalšieho Pohára mušketierov už z rúk nepustil. Za stavu 5:1 premenil pri vlastnom servise v poradí druhý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Thiemom na 9:4.

Nadal po zisku parížskeho 12. titulu neskrýval emócie: „Ďakujem všetkým, ktorí dnes prišli na dvorec Philippa Chatriera. Chcel by som zablahoželať Dominicovi k skvelému turnaju. Dúfam, že v budúcnosti tiež vyhrá tento turnaj. Je to veľký dríč a bojovník, má veľkú vášeň pre šport. Verím, že raz sa aj on dočká. Je to úžasné, že sa mi podarilo vyhrať Roland Garros dvanásťkrát. Nedokážem teraz ani opísať, čo prežívam, je to ako sen. Keď som tu hral v roku 2005 prvé finále, pripadalo mi to ako nedotknuteľné. Keby mi vtedy niekto povedal, že v Paríži vyhrám 12-krát, neuveril by som mu. Veľká vďaka patrí aj členom mojej rodiny. Pred pár týždňami som ešte vôbec nevedel, či to budem môcť štartovať a hrať na potrebnej úrovni. Máte veľkú zásluhu na mojom triumfe. Ďakujem za podporu aj Španielskemu kráľovi a fanúšikom. Bolo to úžasné, na tohtoročný Roland Garros budem mať len tie najkrajšie spomienky,“ uviedol Španiel vo svojom príhovore po zisku 59. antukovej trofeje.

Thiem bol po finálovej prehre sklamaný, uznal však kvality súpera. „Dal som dnes do toho všetko, no nestačilo to. Roland Garros je moja srdcovka a mrzí ma, že som vo finále dokázal získať iba jeden set. Rafa však potvrdil, že je pravý šampión a naozajstná legenda tohto športu. Sme radi, že môžeme s tebou hrať. Chcem zablahoželať aj členom Rafovho tímu, ste všetci výborní chlapi, Ďakujem mojej rodine a priateľom, ktorí sem prišli. Dúfam, že tu budeme aj v roku, keď konečne vyhrám Roland Garros,“ povedal Rakúšan.

Muži – dvojhra – finále :

  • Rafael Nadal (2-Šp.) – Dominic Thiem (4-Rak.) 6:3, 5:7, 6:1, 6:1
Rafael Nadal sa stal 12. krát v kariére víťazom Roland Garros
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM