Regióny

Najbohatšia sezóna na Pustom hrade. Objavené boli desiatky mincí aj šperky, FOTO

Uplynulú sezónu sa archeológom pošťastilo. Pozrite, čo všetko objavili na Pustom hrade!

Ilustračný obrázok k článku Najbohatšia sezóna na Pustom hrade. Objavené boli desiatky mincí aj šperky, FOTO
2
Galéria
Zdroj: TASR

Ako najbohatšiu na nálezy hodnotia archeológovia uplynulú sezónu na Pustom hrade nad Zvolenom. Objavených bolo napríklad 20 pravých mincí a 25 falzifikátov a veľmi cenné sú aj početné šperky z 13. storočia. Podstatná časť nálezov sa našla na hornom Pustom hrade.

„Už počas júla sa začala na dolnom Pustom hrade pamiatková obnova západnej hradby medzi hlavnou vstupnou bránou a kráľovskou obytnou vežou, ktorú podporilo Mesto Zvolen a Ministerstvo kultúry prostredníctvom grantového programu Obnovme si svoj dom. Stavebná časť rekonštrukcie je už dnes ukončená,“ uviedol vedúci výskumu Ján Beljak. „Do obnovy sa aktívne zapojilo aj 20 nezamestnaných v rámci projektu obnovy kultúrneho dedičstva,“ dodal.

V tejto časti odkryli aj časť nádvoria s nálezmi z vrcholného stredoveku a v strede nádvoria dolného hradu zrealizovali ďalšiu sondu bohatú na nálezy z neskorej doby kamennej.

Našli mince aj falzifikáty

Od polovice júla bola na Pustom hrade medzinárodná letná škola archeológie s podporou Banskobystrického samosprávneho kraja. Jej hlavným organizátorom je Katedra archeológie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a Archeologický ústav SAV v Nitre, občianske združenie ARCHEOFACT, Mesto Zvolen a Eötvös Loránd Tudományegyetem v Budapešti v Maďarsku. „Počas letnej školy sme najprv dokončili sondy na dolnom hrade a v závere júla sme sa presunuli na horný hrad, kde sme zrealizovali šesť archeologických sond,“ priblížil prácu archeológov Beljak.

Prvá sonda bola na plošine v blízkosti hlavnej vstupnej brány. „Už po stiahnutí prvej vrstvy sa v nej črtal pôdorys pravdepodobne zrubového objektu, ktorý bol tvorený čiernou vrstvou bohatou na archeologické nálezy. Okrem iného sa tam našla minca Ondreja II. (1205–1235), železné pracky, mosadzné kovanie s nápisom HILF a torzá celých nádob z vrcholného stredoveku a ranného novoveku,“ priblížil ďalej Beljak.

Ďalšie sondy sa nachádzali pri veži komitátneho hradu – na najvyššom mieste horného Pustého hradu. „Ich cieľom bolo zistiť spôsob založenia veže, ktorá je v zlom statickom stave a budúci rok ju plánujeme kompletne zrekonštruovať. Tieto sondy boli na archeologické nálezy najchudobnejšie čo súvisí s intenzívnym bádaním v tomto priestore už v závere 19. storočia,“ do­dal.

Na nálezy najbohatšia bola tretia sonda na vrcholovej plošine horného hradu. „Odkryli sme v nej stredovekú i pravekú kultúrnu vrstvu s množstvom archeologických nálezov v podobe keramických črepov, zvieracích kostí a kovových predmetov,“ uviedol Beljak. V tejto časti sa našli aj už spomínané pravé mince a aj ich falzifikáty.

Našli sa tam však aj polotovary predmetov z parohoviny i hotové kostené výrobky ako hracie kocky a žetóny či železné čepele nožov. Našla sa aj ojedinelá bronzová nožička zvieraťa (podľa tvaru asi leva) pravdepodobne z aquamanile, teda nádoby, ktorú používala aristokracia v stredoveku na umývanie rúk pred jedlom.

Výnimočné nálezy

Z pravekých nálezov k výnimočným kusom patrí bronzová tyčinka a rytou technikou zdobený kruhový šperk, zámerne prehnutý bronzový šíp, zdobené fragmenty hrncovitých nádob a šálok, ako aj drobné hlinené predmety, medzi ktorými vynikali prasleny a kompletne zachované prevŕtané hlinené koliesko s ozdobnou hranou. „Tieto nálezy tu nechali prví trvalí obyvatelia v závere doby bronzovej, ktorí si tu postavili opevnené hradisko a využívali prírodné danosti lokality,“ uviedol ďalej vedúci výskumu.

Bohaté na archeologické nálezy boli aj sondy pri veži vo východnej línii opevnenia horného hradu. Medzi nálezmi dominuje keramika z druhej polovice 13. storočia a zvieracie kosti, ale našla sa tam aj minca Bela IV. (1235 – 1270), celé ostrohy, hroty šípov, bronzová nášivka/prívesok v tvare mušle a heraldické kovanie s kvetinovým vzorom a ďalšie s nápisom.

„Posledná sonda zrealizovaná na hornom Pustom hrade zároveň poslúžila ako základová jama pre stĺp, na ktorom už je osadená panoramatická kamera, ktorá už čoskoro začne vysielať,“ uzavrel Beljak.

V OBRAZOCH: Uplynulá archeologická sezóna na Pustom hrade najbohatšia na nálezy
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM