Svet Správy Zo zahraničia

Najbohatším mužom planéty je šéf Amazonu: V prestížnom rebríčku prvýkrát aj Slovák

Dolárových miliardárov vo svete vlani ubudlo. Ich počet sa znížil o 224 na 2470. Prvýkrát sa však medzi nich dostal aj Slovák. Je ním podnikateľ Ivan Chrenko s majetkom 1,4 miliardy dolárov (1,24 miliardy eur).

Ilustračný obrázok k článku Najbohatším mužom planéty je šéf Amazonu: V prestížnom rebríčku prvýkrát aj Slovák
Zdroj: TASR

Susedná Česká republika má štyroch miliardárov, vrátane premiéra Andreja Babiša so slovenskými koreňmi. Najbohatším človekom sveta ostal vlani zakladateľ firmy Amazon Jeff Bezos. Vyplýva to z najnovšieho rebríčka Hurun Global Rich List 2019, ktorý spracovala J&T Banka.

Znížili svoj majetok

Extrémne bohatí ľudia stratili priemerne zhruba 10 % majetku, keďže klesli takmer všetky triedy aktív na finančnom trhu. Celkové bohatstvo miliardárov sa minulý rok znížilo o jeden bilión dolárov, čo je asi desaťnásobok výkonu slovenskej ekonomiky. Aj tak podľa prieskumu HurunGlobalRich dosiahlo 9,6 bilióna eur.

Aspoň jedného miliardára má 67 krajín sveta, čo je o jednu menej ako v roku 2017. Najviac bohatých ľudí pochádza stále z Číny, a to až 658, hoci ich počet klesol takmer o pätinu. „Dôvodom tohto vývoja bol najmä pokles trhovej kapitalizácie čínskeho akciového indexu ShanghaiComposite o vyše 20 percent,“ vysvetľuje analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Druhé miesto vo svete miliardárov patrí USA, kde má domov 584 z nich, čo je medziročný prírastok o 13 superboháčov. Tretie je Nemecko so 117 miliardármi. Viac ako 100 extrémne bohatých ľudí žije vo Veľkej Británii (109) a v Indii (104), ktorá klesla na piatu z vlaňajšej tretej priečky, keď stratila až 28 miliardárov. Z týchto piatich krajín tak pochádzajú takmer dve tretiny všetkých najbohatších ľudí sveta.

Mestom s najväčším počtom miliardárov je štvrtýkrát po sebe Peking. Sídli ich tu 103, čo je však o 28 menej ako pred rokom. New Yorku patrí druhé miesto s 92 miliardármi, keď sa ich počet za posledných 12 mesiacov nezmenil. Tretie miesto si udržal Hongkong so 69 miliardármi. Prvú päťku dopĺňajú ďalšie dve čínske mestá Shenzhen, prezývaný aj čínsky Silicon Valley, a Šanghaj.

Bezosov majetok sa zhodnotil

Aspoň jedného miliardára vyprodukovalo 1931 firiem, o 226 menej ako v roku 2017, keď mnohým z nich klesla trhová kapitalizácia. Rekordérom v tvorbe boháčov s majetkom s počtom aspoň deviatich núl je thajský konglomerát CP Group, ktorý ich má 19. Predbehol tak výrobcu nápojov RedBull s 12 miliardármi. Sedem z 10 verejne obchodovaných firiem s najväčšou trhovou kapitalizáciou založili americkí miliardári. Top trojku tvoria technologické giganty Amazon, Microsoft a Alphabet (materská spoločnosť Google).

Najbohatším človekom sveta ostal vlani zakladateľ firmy Amazon Jeff Bezos, ktorého majetok vzrástol o 20 % na 147 miliárd dolárov.

Na druhé miesto, o priečku nahor, sa oproti roku 2017 posunul Bill Gates, kedysi najbohatší človek na planéte a zakladateľ softvérovej firmy Microsoft. Jeho bohatstvo sa zvýšilo o sedem percent na 96 miliárd dolárov. Prvú trojku uzatvára investičný mág Warren Buffett, ktorého majetok klesol o 14 % na 88 miliárd dolárov.

Najbohatšou rodinou sveta sú Waltonovci s celkovým majetkom 173 miliárd dolárov, otec rodiny Sam Walton založil najväčší svetový maloobchodný reťazec sveta Walmart. „Až 65 % dolárových miliardárov zbohatlo vlastným pričinením, najviac ich je z Číny. Pätnásť percent ľudí v klube deviatich núl sú ženy, až 44 % z nich sú však dedičky,“ doplnil Pánis. Najbohatšou z nich je Francoise Bettencourtová Meyersová, dedička kozmetickej firmy L'Oréal.

Rebríček ukázal, že každý desiaty miliardár je imigrantom z prvej generácie, najviac z nich prišlo do Spojených štátov, najbohatším je Sergej Brin, spoluzakladateľ Google, ktorého korene sú v Rusku.

Najviac miliardárov, až viac ako 12 %, zbohatlo podnikaním v technológiách, médiách a v telekomuniká­ciách, nehnuteľnosti vygenerovali takmer každého desiateho superboháča, necelých 9,1 % zbohatlo vďaka investovaniu. Delená štvrtá priečka patrí spracovateľskému priemyslu a maloobchodu, kde je zaradené aj bohatstvo, ktoré vytvorili módne značky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM