Rôzne

Nájdite ten správny uhol: Tu je 9 tipov pre lepšie panoramatické fotografie

Širokouhlý panoramatický záber je pre nás prirodzený. Fotoaparáty ale zachytávajú len časť toho, čo vidíme. Tu je niekoľko profesionálnych rád.

Ilustračný obrázok k článku Nájdite ten správny uhol: Tu je 9 tipov pre lepšie panoramatické fotografie
Zdroj: ephoto.sk

Pokrok v oblasti chytrých zariadení (telefóny a tablety) umožňuje každému ich majiteľovi fotografovať širokouhlé zábery, na ktorých je zachytené oveľa viac, ako na bežnej fotografii.

Vyššie modely telefónov majú panoramatický režim súčasťou aplikácie fotoaparátu. U ostatných si môžete aplikáciu nahrať. V obchodoch Google Play (pre modely s OS Android) a App Store (pre Apple iPhone) ich nájdete dostatok a to aj zadarmo.

Aj keď je používanie panoramatického režimu fotografovania na obsluhu jednoduché, máme tu pre vás niekoľko rád, ktoré vám pomôžu vytvoriť atraktívne panoramatické zábery:

Čítajte aj: Získajte kameru, špičkový mobil či okuliare na virtuálnu realitu. Stačí 1 fotka

Mobil/tablet majte otočený na výšku. Fotografie budú mať vyššie rozlíšenie a väčší vertikálny uhol záberu. Zjednodušene povedané, na fotografiách bude zachytená väčšia časť fotografovanej scény, ako keby ste mali zariadenie otočené na šírku.

Mobil držte pred sebou rovno, nenaklápajte ho hore ani dole. Plynule ním pohybujte v smere šípky. Niektoré panoramatické aplikácie vyžadujú, aby ste občas na chvíľu zastali, keď sa prekryjú pomocné značky.

Snažte sa vyvarovať fotografovaniu scén, kde je veľa pohybu. Môže sa stať, že objekty budú na fotografiách viackrát, alebo budú deformované, či ich časti budu orezané.

Čítajte aj: Selfie aj vo virtuálnej realite? Zabudnite na nudné zábery a ukážte priateľom viac

Snímajte scény, ktoré majú zrejmý panoramatický potenciál. Námestia, mestské panorámy, výhľady na mesto a krajinu z vyvýšených mi­est.

Pre istotu panorámu 2–3× zopakujte. Pri vytváraní panorám sa môžu vyskytnúť chyby. Pri viacerých pokusoch máte väčšiu šancu na úspech.

Okrem horizontálnej panorámy môžete snímať aj vertikálnu (na výšku), napr. fotografie vysokých stromov, veží, mrakodrapov, vodopádov atď.

Buďte opatrní. Ak sa pozeráte na displej chytrého zariadenia a zároveň sa otáčate, hrozí vám riziko, že stratíte rovnováhu. Môžete zakopnúť, či dokonca spadnúť.

Čítajte aj: Aj svet virtuálnej reality kráča s dobou. Súťažte a vyhrajte najnovšie vychytávky

Na fotografovanie sú vhodnejšie scény s rovnomerným osvetlením. Vhodné podmienky sú napoludnie, keď je slnko vysoko, ale aj keď je zamračené. Krajina vtedy nie je „nasvietená“ tak kontrastne a expozičná automatika fotoaparátu sa s tým ľahšie vysporiada.

Najľahšie sa o vydarené zábery s ostatnými podelíte, ak ich budete zdielať na Facebooku alebo Google+. Obidve sociálne siete podporujú panoramatický formát fotografií.

Chcete vyhrať 360°kameru? Zapojte sa do súťaže nášho partnerského portálu ephoto.sk a vyhrajte nielen kameru Samsung Gear 360, ale aj najnovší smartfón Samsung Galaxy S7 a okuliare pre virtuálnu realitu Samsung Gear VR.

Foto panorámy
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM