Lucia Lauková Správy

Najkrajšie sviatky sú tu: Vianoce slávi asi 2,2 miliardy kresťanov vo svete

Pre viac ako dve miliardy ľudí na svete začínajú kresťanské sviatky narodenia Ježiša Krista. Mnohé rodiny na Slovensku dodržiavajú na Štedrý deň pôst.

Ilustračný obrázok k článku Najkrajšie sviatky sú tu: Vianoce slávi asi 2,2 miliardy kresťanov vo svete
Zdroj: TASR

Asi 2,2 miliardy kresťanov v rôznych častiach sveta začínajú sláviť Vianoce. V predvečer veľkého sviatku – Narodenie Pána (25. decembra), si pripomínajú narodenie Ježiša ako chudobného dieťaťa v Betleheme, jeho vstup do dejín ľudstva, ktorému priniesol spásu.

Pôst a slávnostná večera

Mnohé kresťanské rodiny na Slovensku dodržiavajú na Štedrý deň pôst, ako vyjadrenie pokory a úcty malému Ježiškovi, ktorý prišiel na svet. Slávnostná štedrovečerná večera, ktorej súčasťou bývajú oblátky s medom, diétna polievka a ryba, symbolizuje jednotu rodiny. A tá by sa pri spoločnom stole mala stretávať celý nasledujúci rok.

Polnočné omše

Katolíci slávia 24.12. popoludní a večer vigíliu sviatku Narodenia Pána. Neodmysliteľnou súčasťou Štedrého večera v rímskokatolíckych kostoloch sú polnočné omše. Spievajú sa počas nich slovenské koledy a vianočné piesne, vrátane svetoznámej rakúskej melódie Tichá noc, svätá noc…, ktorú skomponoval v roku 1818 organista Franz Xaver Gruber v malej rakúskej dedinke. Na mnohých miestach, najmä v Bratislave, sa konajú aj tzv. skoršie „polnočné omše“, napríklad už o 22.00 h, na ktorých sa zúčastňujú rodiny s deťmi a starší ľudia. V kostoloch a v domácnostiach veriacich nechýbajú betlehemy a vyzdobené a rozžiarené vianočné stromčeky.

Vianoce v iných cirkvách

V Gréckokatolíckej cirkvi sa nekonajú polnočné omše, ale slávi sa v neskorších večerných hodinách Veľké povečerie (asi o 22.00 h). V evanjelických chrámoch sú na Štedrý deň popoludní a večer slávnostné štedrovečerné služby Božie.

Slávnostné bohoslužby sa konajú aj v Reformovanej kresťanskej cirkvi a v iných kresťanských chrámoch. Pravoslávni veriaci na Slovensku, ktorí sa riadia juliánskym kalendárom, budú sláviť Štedrý deň a Štedrý večer 6. januára.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM