Svet Správy

Najlepšie univerzity sveta: Umiestnili sa aj tri zo Slovenska

Svetlo sveta uzrel najnovší rebríček najlepších svetových univerzít. V hodnotení nájdeme aj tri zo Slovenska

Ilustračný obrázok k článku Najlepšie univerzity sveta: Umiestnili sa aj tri zo Slovenska
Zdroj: TASR

Medzi najlepšie univerzity sveta sa dostali aj tri zo Slovenska. Ide o Univerzitu Komenského (UK) v Bratislave, Slovenskú technickú univerzitu (STU) v Bratislave a Technickú univerzitu v Košiciach, vyplýva z prestížneho celosvetového rebríčka Times Higher Education World University Rankings (THE WUR) 2018.

Najlepšia univerzita je v Oxforde

UK sa tak ako vlani umiestnila na 601. až 800. mieste. STU a Technická univerzita v Košiciach skončili na 801. až 1000. mieste. Prvú pozíciu obsadila University of Oxford, ktorú nasledujú University of Cambridge a California Institute of Technology. Informovala o tom Andrea Földváryová z oddelenia komunikácie na UK.

„Teší nás, že UK si opakovane udržuje stabilné umiestnenie medzi najlepšími univerzitami z celého sveta, a to aj napriek výške štátnej dotácie a rozpočtu, ktorá je prakticky neporovnateľná s možnosťami univerzít, s ktorými sme hodnotení v medzinárodnom priestore,“ povedal rektor UK Karol Mičieta.

Vyše 1100 univerzít

Rankingový systém THE WUR hodnotí univerzity podľa kvalitatívnych a kvantitatívnych indikátorov. Aktuálny rebríček zverejnil hodnotenie 1102 najlepších univerzít sveta. Medzi hodnotené parametre patria napríklad citačný ohlas, výučba, výskum či medzinárodný pohľad. „Ako výskumná univerzita sa chceme zamerať na ďalšie zvyšovanie vedeckého a citačného výkonu,“ dodal Mičieta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM