Peter Klimant Regióny

Najmenšia obec z okresu postupne vymiera: V Zlatne bojujú o každého nového obyvateľa

Najmenšia obec z okresu Zlaté Moravce dlhodobo bojuje s nízkym počtom obyvateľov. Vedenie Zlatna však nehádže flintu do žita. Pustili sa do boja o získanie nových spoluobčanov.

Ilustračný obrázok k článku Najmenšia obec z okresu postupne vymiera: V Zlatne bojujú o každého nového obyvateľa
Zdroj: TASR

Obec Zlatno v okrese Zlaté Moravce už dlhší čas zápasí s počtom obyvateľov. Tých tu v súčasnosti žije 223 a adekvátne tomuto počtu dostáva obec od štátu aj príspevok z podielových daní. A ten podľa starostu obce Róberta Šlehobra práve pre nízky počet obyvateľov nie je veľmi veľký.

„Náš ročný rozpočet je asi 54 000 eur, takže veľmi vyskakovať nemôžeme a musíme veľmi rozumne hospodáriť. Samozrejme, že veľká časť rozpočtu ide na mzdy. A z toho jedna štvrtina sú odvody, ktoré vlastne vraciame späť štátu,“ uviedol Šlehobr.

Nová krv

Obec by chcela zvýšiť počet obyvateľov a snaží sa pre to vytvárať čo najvhodnejšie podmienky. Stavať bytovky v takej malej dedinke podľa starostu nemá zmysel. Preto sa snaží ponúkať vhodné stavebné pozemky na individuálnu výstavbu.

„Majetkovoprávne sme nedávno vysporiadali 13 pozemkov. Sme radi, že sa niekoľko rodín rozhodlo v Zlatne aj usadiť. Tento rok sa nám tu narodili štyri deti, čo je výnimka. Väčšinou to bolo opačne, teda nie štyri deti za rok, ale jedno za štyri roky,“ povedal starosta. Práve malý počet detí spôsobil, že tam v roku 2003 museli zatvoriť málotriednu školu i škôlku. Skutočnosť, že obec nemá svoju školu, zasa spôsobuje, že sa mladým rodinám v Zlatne veľmi nechce usadiť.

„Chceli by sme tu udržať počet obyvateľov minimálne na takejto úrovni ako teraz alebo aspoň troška aj zvýšiť. Ale tá škola a škôlka každého odradí. Aj by chceli stavať, ale potom rozmýšľajú, že čo potom, kde budeme dávať deti do školy? … Takže tá dedina je asi postupne odsúdená na taký chalupársky alebo oddychový život,“ domnieva sa Šlehobr.

Rozvíjajú sa

Ako zdôraznil, obec sa aj napriek tomu snaží robiť pre rozvoj Zlatna maximum. Počas posledný rokov sa podarilo zmodernizovať verejné osvetlenie, podstatne zlepšiť odpadové hospodárstvo či opraviť dom smútku, obecný úrad i kultúrny dom.

„Darí sa nám zlepšovať aj spoločenský život, organizujem futbalový turnaj, na ktorom sa tento rok prvýkrát zúčastnil aj dievčenský tím. Spravili sme vodnú plochu, kde sa dá robiť športový rybolov a počas zimy sa tu dá zasa korčuľovať alebo hrať hokej,“ dodal na záver starosta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM