JAB Rôzne

Najstarší hasičský zbor či najkratší lyžiarsky vlek: Zaujímavosti, ktoré ste o Spišských Vlachoch možno ani nevedeli

Len pár kilometrov od Spišskej leží neveľké mestečko Spišské Vlachy. Hoci svojim počtom obyvateľom nepatrí medzi niečo výnimočné o zaujímavosti, o ktorých ste možno ani nevedeli, nie je núdza. Toto všetko nám prezradil ich primátor.

Ilustračný obrázok k článku Najstarší hasičský zbor či najkratší lyžiarsky vlek: Zaujímavosti, ktoré ste o Spišských Vlachoch možno ani nevedeli
Zdroj: mesto Spišské Vlachy

Jedným z troch miest vrátane Spišskej v našom okrese sú Spišské Vlachy. Aj keď veľkosťou a počtom obyvateľov by ste ich skôr typovali na obec, ako nám ich primátor Ľubomír Fifik prezradil, Vlachy boli v minulosti kráľovské mesto. V roku 1923 im bol titul mesta odňatý a znovu priznaný až 1. mája 1992.

Mestečko hokeja a hudby

Spišské Vlachy sú jedna z najmenších obcí so štatútom mesta a počtom približne 3500 obyvateľov. Okrem toho však v tomto neveľkom mestečku nájdete aj množstvo iných zaujímavostí. Spišské Vlachy sú podľa slov primátora mestom hokeja a hudby. Nie div že mesto je aj držiteľom slovenského rekordu – najdlhší hokejový zápas. „Zápas trval 24 hodín hral sa na prírodnom ľade a proti sebe sa postavili slobodní a ženatí. Keďže to bolo vonku, aj ľad sa čistil počas zápasu. Stav skončil pomerne vyrovnane 100:97 pre ženáčov,“ priblížil primátor.

Ako podotkol, okrem hokeja mesto žije aj hudbou. Vzhľadom na veľkosť mesta a počet obyvateľov je v ňom nespočetné množstvo skvelých muzikantov. V meste funguje dychovka, dve country skupiny, beatová kapela aj folklórny súbor. Zaujímavosťou je aj to, že samotný primátor ako multiinštrumen­talista pôsobí v troch. Jednou z nich aj známa spišskonovoveská kapela The Colt, kde pôsobí už 15 rokov.

Najmenší amfiteáter či najkratší vlek

Mestečko Spišské Vlachy skrýva však aj iné zaujímavosti. Podľa slov hlavy mesta majú najstarší dobrovoľný zbor hasičov na Slovensku, ktorého vznik siaha až do roku 1863. Momentálne má cez 60 členov a pripravujú historickú miestnosť, kde si budú môcť obyvatelia aj návštevníci mesta pozrieť celú históriu. Okrem hasičov sú Spišské Vlachy známe aj sústavou troch rybníkov zvaných Zahura. Ako povedal primátor, toto miesto je plne využívané v každom ročnom období a tiež skrýva niekoľko zaujímavostí.

„Pri rybníkoch sa nachádza najmenší amfiteáter na Slovensku, kde sa konajú v lete rôzne akcie. V zime sa dá na rybníkoch korčuľovať no okrem toho v ich blízkosti sa nachádza aj najkratší lyžiarsky svah s umelým zasnežovaním na Slovensku,“ ozrejmil Ľubomír Fifik. Spišské Vlachy sú zároveň aj najchladnejším mestom na Slovensku. V ich meteorologickej stanici zaznamenali už aj –37 stupňov Celzia.

Môže vás zaujímať:

Dedinka pri Spišskej, v ktorej môžete natrafiť na poriadne zaujímavosti: Spievajúci starosta ešte nie je všetko!

Pozoruhodná striekačka aj zaujímavosť týkajúca sa Rubikovej kocky: Vedeli ste vôbec toto o Harichovciach?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM