Lukáš Zavacký Regióny Regióny

Najstarší parný rušeň v strednej Európe zakúril: Katka sa predstaví na košickej Rušňoparáde, a to nie je všetko!

V Košiciach si počas víkendu prídu priaznivci vlakov na svoje. Najstarší prevádzkovaný parný rušeň v strednej Európe s názvom Katka sa predstaví na Rušňoparáde (16. a 17. apríla). Návštevníkov však čaká oveľa viac.

Ilustračný obrázok k článku Najstarší parný rušeň v strednej Európe zakúril: Katka sa predstaví na košickej Rušňoparáde, a to nie je všetko!
Zdroj: TASR

Medzi novinky železničky v košickom Čermeľskom údolí patrí parný rušeň Krutwig, ktorý bude mať počas spomenutej udalosti svoju premiéru. Určený bol najmä pre extrémne podmienky povrchových baní.

„Je to najnovší zrekonštruovaný parný rušeň na Slovensku, ktorý ožije po 45 rokoch núteného oddychu. Čoskoro začne jazdiť na trati Košickej detskej historickej železnice, kde sa stane dôstojným partnerom 132-ročnej Košičanky parnej Katky,“ uviedol predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice, Ľubomír Lehotský.

Tradičná Rušňoparáda ponúkne v depe na ulici Pri bitúnku v Košiciach parné rušne, legendárny prezidentský vozeň, modernú techniku, ako aj možnosť nahliadnuť do železničiarskeho zákulisia. Rodinné podujatie s atrakciami pre deti i dospelých organizuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a OZ Detská železnica Košice.

Program oživí v sobotu popoludní ukážka historického leteckého a pozemného prepadu vlakov z čias druhej svetovej vojny, súťaž zručnosti rušňovodičov aj prehliadka železničnej techniky na točni, tzv. Točňoparáda. V nedeľu sa už tradične uskutoční súbežná jazda v úseku Kostoľany nad Hornádom a Košice.

ZSSK ukáže zasa súčasnú modernú techniku vrátane nových eurovlakov a prvýkrát aj opravárenskú halu. „Jedinečná príležitosť vidieť historickú rotundu, vodnú vežu, kolotoč rušňov na fascinujúcej točni aj útroby najväčších rušňov na opravárenskom stole existuje v metropole východného Slovenska iba raz v roku,“ povedala hovorkyňa ZSSK, Jana Morháčová.

Pre verejnosť je pripravená vlaková aj autobusová kyvadlová doprava v hodinových intervaloch. Špeciálna bezplatná linka bude záujemcov voziť do rušňového depa na trase z Námestia maratónu mieru a naspäť od 9.00 do 16.30 h. Súčasťou Rušňoparády bude aj zábavný program pre deti – súťaže, kvízy, šmýkačky či kreatívne dielne.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM