Aktualizované Správy Krimi

Najväčší záťah v justícii: Zadržali 13 sudcov, ktorým hrozí väzba. Kočner má na krku ďalší problém

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali v stredu ráno 13 sudcov.

Zdroj: YouTube.com
Policajná akcia Búrka - NAKA
9
Galéria
Zdroj: TASR

Obvinenia padli z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Medzi zadržanými je okrem 13 sudcov aj jedna bývalá sudkyňa, jedna správkyňa konkurznej podstaty, jedna advokátka a dve civilné osoby.

Skončili v putách

Polícia skoro ráno rozbehla rozsiahlu prísne utajovanú akciu Búrka. Medzi zatknutými sú aj bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská, sudkyne Denisa Cviková, Zuzana Maruniaková aj Andrea Haitová.

Na všetkých zatiaľ zadržaných sudcov spracováva prokuratúra návrh na vzatie do väzby. Denníku N to potvrdil zdroj z polície. Akciu vykonávala skupina Hmla, ktorá vyšetruje sudcov z Threemy Mariana Kočnera. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

Na NAKA v Nitre prišli v dopoludňajších hodinách viacerí advokáti. Medzi nimi aj obhajca obžalovaného z vraždy Jána Kuciaka Mariana Kočnera Marek Para a advokát Ondrej Mularčík, ktorý nechcel špecifikovať, kvôli komu prišiel.

Obhajca Peter Filip sa pre médiá vyjadril, že ho zavolali kvôli sudkyni Okresného súdu Bratislava I Angele B. a podpredsedníčke Najvyššieho súdu SR Jarmile U. Obe boli medzi zadržanými.

Kočnerovi priťažili

Vyšetrovateľ skupiny Hmla Národnej kriminálnej agentúry obvinil Mariana Kočnera z podplácania sudcov v súvislosti s komunikáciou cez aplikáciu Threema. Novinárom to potvrdil jeho obhajca Marek Para.

“V obvinení sú aj korupčné trestné činy, je tam viacero prečinov a zločinov," uviedol Para. Obhajca tiež dodal, že ide o relatívne rozsiahle uznesenie a musí si ho naštudovať. Marian Kočner odmietol vypovedať.

Cez aplikáciu Threema mal Marian Kočner komunikovať s viacerými bratislavskými sudcami, z ktorých viacerých v stredu obvinili z trestných činov korupcie, marenia spravodlivosti a zasahovania do nezávislosti súdu.

Viacerých sudcov po výsluchoch začali prevážať do väzníc v okolí Košíc. V Košiciach sídli Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý musí zo zákona povoliť väzobné stíhanie sudcov.

ÚS SR aktuálne neeviduje žiadnu žiadosť generálneho prokurátora o súhlas na vzatie do väzby. Hovorkyňa ÚS Martina Ferencová pre TASR uviedla, že v prípade doručenia takejto žiadosti bude ÚS pripravený bezodkladne zvolať plénum. Z NAKA odviezli aj Mariana Kočnera, ktorého tam eskortovali zo súdnej väzby v Bratislave.

ZOZNAM ZADRŽANÝCH SUDCOV:

  • Monika Jankovská – bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti
  • Andrea Haitová – Jankovskej sestra, sudkyňa bratislavského krajského súdu
  • Denisa Cviková – sudkyňa okresného súdu Bratislava 1
  • Zuzana Maruniaková – sudkyňa okresného súdu Bratislava 5
  • Dušan Srogončík – predseda okresného súdu Bratislava 5
  • Richard Molnár – sudca bratislavského krajského súdu
  • Angela Balázsová – sudkyňa okresného súdu Bratislava 1
  • Miriam Repáková – sudkyňa okresného súdu Bratislava 1
  • Eva Timár Myjavcová – advokátka a správkyňa konkurznej podstaty
  • Miroslav Mojto – advokát
  • Jarmila Urbancová – podpredsedníčka Najvyššieho súdu
  • Katarína Bartalská – sudkyňa okresného súdu Bratislava 1
  • Gabriela Buľubášová – sudkyňa okresného súdu Bratislava 1
Policajná akcia Búrka - NAKA
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM