Michaela Katonová Regióny

Najväčšia fontána v Bratislave chátra. Bude z nej niekedy opäť striekať voda?

Známa fontána na Námestí Slobody, bývalom Gottwaldovom, nie je z viacerých dôvodov funkčná od roku 2007. Rozľahlý verejný priestor zostal na pospas osudu a chátra. Riešenia problému ale existujú.

Ilustračný obrázok k článku Najväčšia fontána v Bratislave chátra. Bude z nej niekedy opäť striekať voda?
Zdroj: TASR

Družba, ako fontánu nazval architekt Karol Lacko, je najväčšou v Bratislave. Na námestí Slobody stojí už takmer štyridsať rokov, no vodu v nej obyvatelia mesta nevideli už osem rokov. Dvanásť ton vážiaca Družba si podľa odhadov vyžaduje státisícovú opravu.

Na nedocenený verejný priestor pred nedávnom upozornilo aj občianske združenie Verejný podstavec, ktoré dlhodobo rieši umenie vo forme pomníkov, plastík či pamätníkov. Jeden z výtvarníkov, ktorého v rámci projektu Bod 0 pozvali na spoluprácu dostal nápad, ako fontánu oživiť. Pawel Althamer navrhol, aby sa z nej sypal piesok.

„Fontána na Námestí Slobody stojí už vyše 35 rokov, no kvôli viacerým poruchám je nefunkčná,“ uvádza Anton Jaroš, ktorý je autorom návrhu „Znovuzrodenie fontány Družba“ v rámci Mestských zásahov. „Vo fontáne by sa mala opäť ocitnúť voda,“ dodáva.

Návrh v podobnom duchu má aj Adam Berka. „Žiaľ, sme svedkami toho, ako sa nám tento monumentálny verejný priestor v srdci Bratislavy rozpadáva priamo pred očami. Námestiu slobody pritom nič nechýba,“ konštatuje Berka. „Opravme námestie, spustime fontánu a už nikdy nenechajme tento cenný verejný priestor napospas osudu,“ uzatvára.

Námestie navrhli architekti Juraj Hovorka, Virgil Droppa a Juraj Hlavica. Nachádza sa v Starom Meste. Počas socializmu sa volalo Gottwaldovo, na počesť prvého česko-slovenského robotníckeho prezidenta, ktorý mal aj pomník v jednom z rohov námestia. V štyridsiatych rokoch minulého storočia tu bol postavený Poštový palác a budovy Slovenskej technickej univerzity, čím sa námestie zo všetkých strán uzavrelo.

V roku 1989 bol priestor premenovaný na Námestie Slobody. Dominantou je spomínaná fontána, ktorej jadro tvorí kvet z lipy, ako symbol Slovanov.

Prečítajte si tiež: Mestské zásahy vidia Bratislavu inými očami. V návrhoch je výhľadové mólo aj bazén na Dunaji

Fontána Družba na Námestí Slobody
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM