Jakub Forgács Rôzne

Najväčšia letecká šou prilákala desaťtisíce ľudí: Pozrite si ZÁBERY úchvatného divadla na oblohe

Silné stroje, desaťtisíce návštevníkov a ich pohľady nasmerované k nebu. Aj tak to v uplynulých dňoch vyzeralo na Medzinárodných leteckých dňoch v Sliači. Tieto zábery hovoria za všetko.

Ilustračný obrázok k článku Najväčšia letecká šou prilákala desaťtisíce ľudí: Pozrite si ZÁBERY úchvatného divadla na oblohe
Zdroj: TASR

Najväčší medzinárodný sviatok letectva na Slovensku, ktorý sa v nedeľu úspešne skončil na leteckej základni Sliač, pritiahol po oba víkendové dni takmer 140 000 návštev­níkov. Diváci mali možnosť sledovať statické i dynamické ukážky účastníkov zo 14 krajín sveta. Organizátori na záver rozdávali ocenenia.

Hlavná cena Švajčiarom

„Piaty ročník Medzinárodných leteckých dní bol dôstojnou oslavou majstrovstva pilotov a krásy leteckej techniky. Som rád, že na sliačskom letisku sa prezentovalo to najlepšie z letectva. Ďakujem všetkým, ktorí sa pričinili o úspešný priebeh tohto významného leteckého sviatku a tešíme sa na ďalší ročník,“ reagoval riaditeľ Medzinárodných leteckých dní (MLD) SIAF 2015 Hubert Štoksa.

Umenie pilotov a krásu strojov ocenila nielen verejnosť, ale i odborníci, ktorí v závere leteckých dní rozhodli o víťazoch jednotlivých súťažných kategórií.

Hlavnú cenu Best display Smik Trophy – putovnú cenu za najlepšiu letovú ukážku MLD SIAF 2015 získal PC-7 Team a F/A–18 švajčiarskych vzdušných síl. Cenu veliteľa Vzdušných síl OS SR udelenú za najlepšiu vojenskú letovú ukážku si zo Sliača tento rok odnáša poľský MiG-29 a cena Slovenskej leteckej agentúry za najlepšiu letovú ukážku patrí vrtuľníku Bell 429 v službách MV SR. Cenu letového riaditeľa MLD SIAF 2015 získal Mustang P-51D.

V tomto roku mali diváci možnosť po prvý raz zahlasovať za najlepšiu statickú ukážku. Najviac hlasov od nich získal slovenský MiG-29. Statiku hodnotila aj odborná komisia a za najlepšiu ukážku stanovila prezentáciu belgického lietadla C 130 Hercules.

Celkovo 49 letových ukážok

Ako uviedla hovorkyňa MLD SIAF 2015 Monika Pastuchová, medzi divácky najatraktívnejšie patrili ukážky leteckého umenia belgických vzdušných síl, ktorých pilot sa predstavil na stroji F-16. Švajčiarske vzdušné sily reprezentoval PC-7 Team. O zážitok sa postarali piloti stíhačiek MiG-29 Fulcrum, slovenské farby zastupoval display pilot Martin „MAT“ Kuterka.

„Svoje kúsky na oblohe predviedli aj akrobatické skupiny talianska Frecce Tricolori, poľský akrobatický tím ORLÍK, tradičná slovenská skupina Očovskí bačovia a letecké dni uzavreli svojím vystúpením francúzski majstri Patrouille de France,“ dodala Pastuchová. Diváci videli celkovo 49 letových ukážok a 107 lietadiel. MLD mali 720 účastníkov.

Podľa hlavnej lekárky leteckých dní Moniky Francisciovej počas víkendu ošetrili do 150 pacientov, išlo najmä o kolapsy z tepla a uštipnutia hmyzom. „Nebol zaznamenaný žiaden vážny úraz ani zranenie,“ uzavrela Francisciová.

Pozrite si v našej fotogalérii, ako to vyzeralo na Medzinárodných leteckých dňoch v Sliači!

Medzinárodné letecké dni v OBRAZOCH
37
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM