Webnoviny - Svet

Najviac zarábajú absolventi farmácie

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Jozef JakubčoBRATISLAVA 26. mája (WEBNOVINY) – Absolventi vysokých škôl zarobili minulý rok v priemere 788 eur. Najvyššie platy mali v oblasti farmácie, kde plat prekročil hranicu 1 060 eur. Tieto zistenia vyplynuli z údajov prieskumu Platy.sk, ktorý realizuje spoločnosť Profesia. Za farmaceutmi nasledujú absolventi pracujúci v IT s priemerným platom 975 eur. Tretí najlepšie platení boli hneď po vysokej škole ľudia v oblasti účtovníctva a audítorstva, ktorí mesačne zarábajú v priemere 899 eur. Naopak, najnižšie platy majú absolventi vysokých škôl v školstve vo výške 535 eur.

„Najnižšie nástupné platy mali absolventi pracujúci v zdravotníctve, štátnej správe a školstve. Napríklad v školstve zarobili absolventi v priemere 535 eur, čo je o polovicu menej ako vo farmácii,“ dopĺňa Lucia Burianová zo spoločnosti Profesia. Nástupný plat absolventov vysokých škôl je daný aj úrovňou pozície, na ktorej sa po škole zamestnajú. Ak sa absolventom nepodarilo nájsť si hneď po škole prácu adekvátnu ich dosiahnutému vzdelaniu a zamestnali sa na pozíciách kvalifikovaných robotníkov a zamestnancov v službách, zarobili v priemere 560 eur mesačne, ako administratívni zamestnanci 672 eur. Na kvalifikovaných pozíciách boli nástupné platy vyššie, na technických pozíciách 841 eur, na netechnických 764 eur. Na pozíciách v nižšom a strednom manažmente zarobili absolventi minulý rok v priemere 921 eur.

Z regionálneho hľadiska sa absolventom najviac oplatí pracovať v Bratislavskom kraji. V hrubom mesačne absolvent podľa prieskumu Platy.sk zarobil v Bratislavskom kraji 872 eur. Druhý najlepšie platiaci región pre ľudí tesne po vysokej škole a bez praxe je Trnavský kraj, kde je priemerný mesačný plat 721 eur. Najmenej zarobili absolventi v Banskobystrickom a Prešovskom kraji, kde sa priemerné platy pohybovali od 643 do 659 eur.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM