Aktualizované Krimi

Najvyšší súd rozhodol: Bývalý šéf Tiposu pôjde do väzby

Bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Tipos Ján Barczi a bývalý šéf IT Miloš Prelec pôjdu do väzby.

Ilustračný obrázok k článku Najvyšší súd rozhodol: Bývalý šéf Tiposu pôjde do väzby
7
Galéria
Zdroj: TASR

Rozhodol o tom vo štvrtok trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR. Na svojom verejnom zasadnutí tak vyhovel sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý oboch v piatok 29. novembra nezobral do väzby.

Jána B. a Miloša P. okamžite po zdôvodnení rozhodnutia eskortovali priamo z pojednávacej miestnosti príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže do väzby. NS SR dospel k záveru, že sťažnosť prokurátora je dôvodná len sčasti.

"Skutok, ktorý je kladený obvineným, sa stal,“ zdôvodnila okrem iného predsedníčka senátu NS SR.

V pozíciach, v ktorých obidvaja pôsobili, mali páchať spoločne trestnú činnosť, bude treba vypočuť viacerých svedkov a stotožniť viacerých svedkov v minimálne 144 prípadoch podozrivých hracích kont. NS SR teda vyhovel prokurátorovi ÚŠP len čo sa týka kolúznej väzby.

Teda dvojica v rámci prebiehajúceho trestného konania by mohla ovplyvňovať svedkov. Rozhodnutie NS SR je právoplatné a nie je možný voči nemu riadny opravný prostriedok. NS SR tak vo štvrtok neprijal písomné sľuby a záruky obvinených a iných osôb.

Cíti sa byť nevinný

Obhajca Jána B. štvrtkové rozhodnutie NS SR nekomentoval. Obhajca Miloša P. Martin Krakovský takéto rozhodnutie očakával 50 na 50 percent, načo upozorňoval aj svojho klienta. Ján B. a Miloš P. budú umiestnení do ústavov na výkon väzby v Bratislave a Leopoldove. Keďže prokurátor ÚŠP podal voči spomínanému piatkovému rozhodnutiu ŠTS sťažnosť, zaoberal sa ňou vo štvrtok NS SR.

Prokurátor trval na dôvodoch väzby, keďže skutočnosť, že sa obaja vzdali svojich funkcií a pomeru, nevylučuje, že by naďalej v konaní nedochádzalo k ovplyvňovaniu svedkov. Už nie na pracovisku, ale prostredníctvom dlhoročne vybudovaných väzieb. „Akceptujem, že ukončili svoju činnosť v spoločnosti, dlhodobo si v spoločnosti vytvorili také väzby na rôznych riadiacich postoch, že im nič nebráni, aby pokračovali v páchaní trestnej činnosti, pričom to môžu dohodnúť aj mimo pracoviska Tiposu,“ zdôvodnil pred vyhlásením rozhodnutia svoju sťažnosť prokurátor ÚŠP. Podľa jeho názoru Ján B. a Miloš P. vzdaním sa svojho pomeru sa chceli vyhnúť postihu a dosahu za protispoločenskú činnosť, ktorú vykonávali.

„Cítim sa byť nevinný. Navrhujem, aby bola sťažnosť prokurátora zamietnutá. Odovzdal som všetky bankomatové karty a vlastním v zahraničí len jeden byt v Dunakiliti,“ uviedol pred rozhodnutím exriaditeľ. Podobný návrh predniesol aj Miloš P.

Upozornili na desiatky podozrivých operácií

Sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, v piatok 29. novembra nevyhovel návrhu prokurátora ÚŠP a prepustil obvinených zo zadržania na slobodu, pretože nezistil existenciu dôvodov väzby. Podľa piatkového vyjadrenia advokáta Krakovského znie absurdne, že obvineným sa kladie za vinu nenahlásenie podozrivých operácií. Na základe operácií malo dochádzať k páchaniu trestnej činnosti. Podľa jeho slov je teraz na dozorujúcom prokurátorovi, aby sa vyrovnal s tým, prečo pred dvoma rokmi, keď dvojica iniciovala vyšetrovanie, sa neuskutočnilo.

Dvojica upozornila na 52 prípadov podozrivých operácií.

Prokurátor navrhoval všetky tri dôvody väzby – útekovú, kolúznu – teda ovplyvňovanie svedkov – a aj pokračovanie v trestnej činnosti. K tej malo dôjsť v rokoch 2012 – 2018. Útekovú navrhoval aj preto, lebo obvineným hrozí trest v prípade dokázania viny od desiatich do 15 rokov. Obaja podali voči obvineniu sťažnosť, o ktorej sa doteraz nerozhodlo.

Dvojicu zadržali príslušníci NAKA počas akcie 26. novembra. Polícia následne informovala, že v prípade poškodenej lotériovej spoločnosti vyšetrovateľ NAKA obvinil dve osoby z trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Zároveň polícia potvrdila, že vyšetrovateľ prokurátorovi ÚŠP predložil podnet na ich vzatie do väzby.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM