Aktualizované Krimi

NAKA zadržala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika

Prokurátor Dušan Kováčik je spájaný s viacerými kauzami, objavil sa aj v Kočnerovej Threeme.

Ilustračný obrázok k článku NAKA zadržala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika
3
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Národná kriminálna agentúra (NAKA) mala zadržať špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Upozornil na to vo štvrtok (22. októbra) Denník N s tým, že dôvody zadržania zatiaľ nie sú známe.

Okrem Kováčika mala podľa Denníka N NAKA zadržať aj ďalšieho vysoko postaveného policajného funkcionára zo špeciálneho útvaru. Hroziť by im malo obvinenie v súvislosti so zločineckou skupinou takáčovci, ktorej mali pomáhať.

„Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony v tejto chvíli neposkytujeme žiadne informácie,“ uviedol pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

„K veci a prebiehajúcim úkonom, ktoré vykonáva NAKA, sa nebudeme vyjadrovať,“ informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

Ako dodáva spravodajský portál Aktuality, Kováčik by sa mal nachádzať na polícii v Bratislave.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je spájaný s viacerými kauzami. „V roku 2017 prišiel do Slovenskej sporiteľne a na svoj účet vložil v hotovosti 204-tisíc eur. Za peniaze mal kúpiť dom svojmu synovi v Pezinku,“ píšu Aktuality.

Žiadajú odstúpenie

Zadržanie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika je kľúčový okamih pre boj za spravodlivé Slovensko. Kováčik by mal okamžite odstúpiť z funkcie. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to vyhlásil podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí). Podobne to vnímajú aj ďalší koaliční politici.

Predseda brannobezpečnos­tného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) podotkol, že spravodlivosť konečne dostihla aj Kováčika. Skonštatoval, že v takýchto prípadoch sa zadržaní prepúšťajú najmä pre procesné chyby, verí preto, že polícia svoju prácu urobila poriadne. Hovorí, že dôkazy sú evidentné.

„Tento pán zamietol pod koberec 63 prípadov,“ zdôraznil Šeliga s tým, že za svoje funkčné obdobie podal len jednu žalobu. Pripomenul viaceré kauzy z minulosti ako Gorila či financovanie Smeru-SD. Aj tie podľa neho odsúval nabok. Dodal, že jeho zadržanie preto považuje za pozitívnu správu. Podotkol, že Kováčik má právo na prezumpciu neviny, spravodlivý proces a nechce nič dopredu prejudikovať. Tvrdí však, že by mal okamžite odstúpiť.

Nerozhodoval nezávisle

Dodal, že jeho zadržanie Národnou kriminálnou agentúrou (NAKA) pre podozrenie, že zrejme nerozhodoval nezávisle, poškodzuje meno Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Očakáva preto, že prvá námestníčka Generálnej prokuratúry (GP) SR začne voči nemu disciplinárne konanie. Dodal, že keby mal dnes parlament možnosť podať návrh na jeho odvolanie, tak by to urobil.

„Videli sme, že je tam niekoho podozrení. Konečne sa veci rozhýbali,“ poznamenal Krúpa s tým, že už si nemôžu byť istí ani ľudia vo vysokých pozíciách, ak konali nezákonne. Verí, že Kováčika neprepustia pre procesné chyby. „Ak polícia vykonala dokonalú prácu, takú, ako by sme od nej očakávali, tak by ho nemali pustiť. Dôkazy sú celkom evidentné,“ povedal. Šéf klubu OĽANO Michal Šipoš považuje zadržanie Kováčika za dôkaz, že polícia koná a má konečne rozviazané ruky. Myslí si, že Kováčik už dávno nemal byť na tejto pozícii.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM