Aktualizované MAK Krimi

NAKA zasahuje priamo na Úrade vlády!

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahuje v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES), ktorá je súčasťou Úradu vlády.

Ilustračný obrázok k článku NAKA zasahuje priamo na Úrade vlády!
Zdroj: TASR

Dnes (9. júna) sa kukláči nezastavili a došlo na najvyššie miesta! Podľa informácií, ktoré ako prvý priniesol web Aktuality.sk, kukláči z NAKA obsadili priestory vládnej agentúry ešte predpoludním, čo webu potvrdila aj samotná vicepremiérka pre informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí).

„V súčasnej dobe NAKA vykonáva nevyhnutné procesné úkony trestného konania, preto nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie,“ uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka pre TASR.

Podľa zatiaľ dostupných informácií NAKA zasahuje pre podozrenie z ohrozenia strategickej bezpečnosti a záujmov štátu, ktoré začali počas bývalej vlády a bývalého vedenia úradu, teda za éry Roberta Fica, Petra Pellegriniho a Richarda Rašiho (všetci Smer-SD).

Slovensko.sk?

„Verím, že polícia tieto podozrenia vyšetrí a páchatelia budú v prípade dokázania viny potrestaní. Keď som pri nástupe do úradu povedala, že mojím cieľom je skončiť eldorádo v informatizácii a vyčistiť informatizáciu od firiem, ktoré dlhodobo parazitovali na štáte, myslím to ako vážny záväzok k občanom. Nebude to ľahký boj, v informatizácii sú obrovské záujmy a štát platí ročne za informatizáciu stovky miliónov eur,“ povedala vicepremiérka s tým, že si je vedomá faktu, že stojí proti silným záujmovým skupinám, ktoré dlhodobo mali zaručený zisk od štátu.

Napriek tomu plánuje postupovať razantne a nekompromisne, aj keď očakáva nepríjemnosti pri fungovaní rôznych systémov.

NASES, teda Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby, má pod sebou aj kontroverzný a dlhodobo kritizovaný projekt Slovensko.sk.

Viac informácií nechcela poskytnúť ani samotná vládna agentúra NASES. Ako uviedli zo sekcie komunikácie agentúry, k zásahu sa nebudú bližšie vyjadrovať, aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu vyšetrovania.

Vraj pred kolapsom

Ten tvrdo skritizovala hneď po nástupe do funkcie aj podpredsedníčka vlády Remišová. Podľa jej slov, portál bol tesne pred kolapsom a ostávalo len 10 percent rezervy.

Ako pre TASR v reakcii uviedol poslanec Národnej rady (NR) SR a zároveň bývalý šéf ÚPVII Richard Raši (Smer-SD), o zásahu má informácie len z médií. „Pokiaľ by však bola ohrozená kybernetická bezpečnosť štátu alebo jeho strategické záujmy, zásah NAKA vítam. Verím, že všetky podozrenia dôsledne vyšetria,“ vysvetlil.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM