Správy

Nákup nových stíhačiek: Rezort sa rozhoduje medzi dvoma ponukami

Pri nákupe stíhacích lietadiel sa ministerstvo obrany rozhoduje už len medzi dvoma ponukami.

Ilustračný obrázok k článku Nákup nových stíhačiek: Rezort sa rozhoduje medzi dvoma ponukami
Zdroj: TASR

Do úvahy prichádzajú americké lietadlá F-16 a švédske JAS-39 Gripen. „O nákupe nových nadzvukových lietadiel ruského typu súčasné vedenie ministerstva obrany nikdy neuvažovalo a ani neuvažuje,“ uviedla hovorkyňa rezortu Danka Capáková.

Návrh nového zabezpečenia ochrany vzdušného priestoru by mal minister obrany Peter Gajdoš (SNS) predstaviť vláde najneskôr do 29. júna. Súčasťou materiálu budú podľa hovorkyne podrobné analýzy, ako aj vyčíslenie nákladov na obstaranie, prevádzku a zabezpečenie infraštruktúry pre nové typy lietadiel.

Minister pri svojom nástupe do funkcie požiadal vládu SR o zmenu uznesenia k zabezpečeniu stíhacích lietadiel, a to vzhľadom na nerealizovateľnosť dovtedy verejne komunikovanej ponuky so švédskou stranou. „Vzhľadom na to, že je potrebné nájsť technicky a ekonomicky najvýhodnejšiu ponuku na desiatky rokov, nie je možné tento proces urýchliť,“ skonštatovala Capáková s tým, že rokovania v súčasnosti prebiehajú už iba so spomínanými americkými a švédskymi partnermi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM