Webnoviny - Svet

Nálada v slovenskej ekonomike sa opäť zlepšila

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Tomáš BenedikovičBRA­TISLAVA 30. mája (WEBNOVINY) – Nálada v slovenskej ekonomike sa po pár mesiacoch opäť zlepšila. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom hodnota trojmesačného kĺzavého priemeru indikátora ekonomického sentimentu v máji vzrástla o 1,2 bodu na 95,4 bodu. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, dôvodom boli priaznivejšie hodnotenia v rámci služieb, priemyslu a spotrebiteľov. Názory respondentov boli optimistickejšie ako v rovnakom období minulého roka o 4,9 bodu, i keď aktuálny údaj v porovnaní s dlhodobým priemerom zaostáva o 2,5 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle sa v máji zvýšil o 1,6 percentu­álneho bodu na 8,3 bodu. Vývoj indikátora podľa úradu ovplyvnilo zvýšenie očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace. Oproti predchádzajúcemu mesiacu sa indikátor dôvery v stavebníctve nezmenil, v máji potvrdil aprílovú úroveň mínus 41,5 bodu a aj zaostávanie za hodnotou dlhodobého priemeru o 17,5 bodu. Vplyv jeho zložiek sa vzájomne eliminoval. Zlepšenie pri dopyte bolo vyvážené zhoršením pri očakávanej zamestnanosti.

Indikátor dôvery v obchode po dvojmesačnom raste klesol v máji o 1,7 bodu. Naďalej však prevyšuje úroveň dlhodobého priemeru. Hodnotu indikátora negatívne ovplyvnili pesimistickejšie odhady vývoja ekonomickej situácie pre najbližšie tri mesiace a zvýšený stav zásob. Hodnota indikátora dôvery v službách vzrástla o 9,7 bodu na hodnotu 35 bodov a po viac ako troch rokoch sa opäť dostala nad dlhodobý priemer. Vývoj indikátora ovplyvnili pozitívne hodnotenia všetkých troch jeho komponentov s výraznejším podielom podnikateľskej situácie, ale najmä očakávaného dopytu.

Spotrebiteľská atmosféra sa druhý mesiac po sebe zlepšuje

Indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol oproti aprílu o 5,1 bodu na mínus 24,7. Dôvodom bolo zníženie obáv pri všetkých zložkách, a to predpokladaný vývoj nezamestnanosti a očakávaná hospodárska situácia v SR, odhadovaný vývoj finančnej situácie a perspektívy úspor domácností. Obyvatelia boli pesimistickejší ako v rovnakom období minulého roka o 4,1 bodu, zaostávanie za dlhodobým priemerom bolo minimálne, teda o 0,6 bodu.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM