Webnoviny - Svet

Náladu v priemysle potiahol očakávaný vývoj produkcie

WEBNOVINY.SK

Foto: vtpzilina.skBRA­TISLAVA 30. mája (WEBNOVINY) – Nálada v slovenskom priemysle sa v máji mierne zlepšila. Podľa výsledkov konjunkturálneho prieskumu Štatistického úradu SR v priemysle totiž indikátor dôvery v priemysle v máji vzrástol o 1,6 bodu na 8,3 bodu. "Vývoj indikátora ovplyvnilo zvýšenie očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace,“ konštatuje Štatistický úrad SR.

Trend priemyselnej produkcie bol oproti predchádzajúcemu mesiacu klesajúci, saldo sa znížilo o 2 body na 25 bodov, avšak jeho hodnota stále prevyšuje dlhodobý priemer. S poklesom priemyselnej produkcie počíta menšia časť respondentov. Len v odvetví výroby koksu a rafinovaných ropných produktov bolo zaznamenané mínusové saldo. V ostatných odvetviach bol trend rastúci, najmä vo výrobe strojov a zariadení, ostatných nekovových výrobkov a dopravných prostriedkov, podľa regiónov v Nitrianskom kra­ji.

Saldo celkového dopytu po priemyselnej produkcii v máji ostalo na úrovni apríla, teda záporných 8 bodov. Rast bol len vo výrobe ostatných nekovových výrobkov. Naopak pokles bol najvýraznejší vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, strojov a zariadení a ostatnej výrobe, oprave a inštalácii. Väčšina respondentov, 78 %, označila celkový dopyt ako dostatočný.

V zahraničnom dopyte sa konjunkturálne saldo zvýšilo o 3 body. Rast predpokladajú len respondenti výroby ostatných nekovových výrobkov. Pokles zaznamenali najviac v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii, výrobe potravín a výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov. Podiel respondentov, ktorí považujú úroveň zahraničného dopytu za dostatočnú je 78 %.

Saldo zásob hotových výrobkov v priemysle sa oproti aprílu zvýšilo o 6 bodov na 4 body. Zásoby sa zvýšili hlavne vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, potravín a strojov a zariadení. Klesli najmä v chemickom priemysle a vo výrobe ostatných nekovových výrobkov. Až 86 % respondentov však považuje ich stav za primeraný.

Očakávania vývoja priemyselnej produkcie na nasledujúce tri mesiace sa v máji zvýšili o 11 bodov na 37 bodov. Rast produkcie predpokladajú producenti kovov a kovových konštrukcií, strojov a zariadení, drevených a papierových výrobkov a dopravných prostriedkov, podľa veľkostnej kategórie v podnikoch s 1 000 a viac zamestnancami a podľa krajov v Košickom a Nitrianskom kraji.

Saldo očakávaného vývoja cien priemyselných výrobkov v máji vzrástlo oproti aprílu o 9 bodov na 16 bodov. So zvyšovaním cien počítajú hlavne vo výrobe koksu, rafinovaných ropných produktov, kovov a kovových konštrukcií a potravín. Znižovanie cien predpokladajú v chemickom priemysle, vo výrobe dopravných prostriedkov a počítačov, elektronických a optických výrobkov.

Saldo zamestnanosti po dvoch mesiacoch rastu v máji kleslo o 7 bodov. Znižovanie počtu zamestnancov predpokladajú najmä vo výrobe koksu, rafinovaných ropných produktov a výrobe potravín, podľa regiónov hlavne v Prešovskom kraji. Zvyšovanie počtu zamestnancov bude najmä vo výrobe strojov a zariadení, dopravných prostriedkov, ostatných nekovových výrobkov a počítačov, elektronických a optických výrobkov. Podľa regiónov plánujú zvyšovanie počtu zamestnancov najmä podniky v Bratislavskom a Banskobystric­kom kraji.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM