Svet Kultúra Zo zahraničia

Nález nevyčísliteľnej hodnoty: Objavili Saint-Exupéryho skice k Malému princovi

Tri náčrtky, ktoré nakreslil francúzsky spisovateľ Antoine de Saint-Exupéry pre svoju knihu Malý princ, sa našli spolu s tisíckami ďalších umeleckých predmetov v starom dome na severe Švajčiarska. Informovala o tom v noci na piatok tlačová agentúra AFP.

Ilustračný obrázok k článku Nález nevyčísliteľnej hodnoty: Objavili Saint-Exupéryho skice k Malému princovi
6
Galéria
Zdroj: TASR

Skice sú nedatované a nakreslené tušom a akvarelovými farbami na tenkom papieri leteckej pošty.

Ide o tri obrázky súvisiace s knihou Malý princ. Prvý obrázok zobrazuje pijana na jeho planéte. Na ďalšom obrázku je had boa, ako hltá slona. Na tejto skici sú aj rukou písané poznámky autora. Na treťom obrázku je Malý princ a líška.

Obrázky v roku 1986 na aukcii v meste Bevaix na západe Švajčiarska kúpil zürišský zberateľ umenia Bruno Stefanini, ktorý zomrel v decembri 2018 vo veku 94 rokov. Tento majiteľ jednej z najväčších zbierok umenia vo Švajčiarsku v roku 1980 založil v meste Winterthour nadáciu, ktorý sa stará o jeho pozostalosť i zbierkové predmety.

Podľa kurátorky Stefaniniho zbierky Elisabeth Grossmannovej sú kresby – na rozdiel od ďalších nájdených umeleckých diel – vo veľmi dobrom stave. Založené boli v kartónovom fascikli.

Okrem skíc ilustrácií do Malého princa sa v zložke našla aj báseň s ilustráciou a ľúbostný list, ktorý Saint-Exupéry napísal svojej manželke Consuelo.

Knihu Malý princ napísal Antoine de Saint Exupéry počas druhej svetovej vojny v New Yorku, kam sa uchýlil, keď Francúzsko obsadila nemecká armáda. Ilustroval ju vlastnými akvarelmi.

Kniha vyšla v roku 1943 v New Yorku, v roku 1946 ju vydali aj vo Francúzsku. Odvtedy sa po celom svete predalo 145 miliónov exemplárov príbehu o medzihviezdnom putovaní Malého princa. Knihu preložili do 270 jazykov sveta.

Autor knihy záhadne zmizol 31. júla 1944 počas letu v blízkosti juhofrancúzskeho mesta Marseille. Jeho lietadlo vzlietlo z Korziky na prieskumný let nad Francúzskom, z ktorého sa už nevrátil. Okolnosti jeho smrti nie sú dodnes objasnené.

Originály ilustrácií ku knihe Malý princ sa nachádzajú v knižnici Morgan Library v New Yorku. Elisabeth Grossmannová sa pre miestny denník Landbote vyjadrila, že Stefaninim založená nadácia bude Morgan Library informovať o náleze skíc k Malému princovi.

Foto: ilustračné

Malý princ
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM