Webnoviny - Svet

NANIŠTA: Nie je reálne prevziať nemocnicu od marca

WEBNOVINY.SK

Martin Naništa Foto: SITA/Michal Burza

NITRA 16. februára (WEBNOVINY) – Je absolútne nereálne, aby Nitriansky samosprávny kraj prevzal pod svoju správu nemocnice Levice a Topoľčany k 1. marcu. Tvrdí to riaditeľ topoľčianskej nemocnice Martin Naništa v otvorenom liste županovi, ktorý zaslal médiám. “Ešte nemáte poskytnutý úver, ešte nebolo vyhlásené verejné obstarávanie, ešte neviete, aké prístroje je potrebné nakúpiť, ešte nepoznáte dodacie lehoty prístrojov, ale už niekoľko dní zavádzate občanov vyhlásením, že nebude problém ani so zabezpečením prístrojového vybavenia,” píše Naništa. Reaguje tým na vyhlásenia župana Milana Belicu, ktorý ubezpečil verejnosť, že kraj zabezpečí kontinuálne poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Belica informoval, že jedna banka ponúka úver 10 miliónov eur a kraj má okrem toho vo svojom rezervnom fonde tri milióny eur. Taktiež dočasne pozastavil niektoré investície v rozpočte župy.

Nájom súčasným neziskovým organizáciám vypovedal krajský parlament 2. novembra 2009. Odôvodnil to vysokým dlhmi za energie a neochotou splácať ich. Dlhy oboch nemocníc spolu momentálne dosahujú zhruba milión eur. Nemocnice má od marca riadiť novozaložená nezisková organizácia kraja, ktorej založenie schválili poslanci 25. januára. Podľa Naništu sa novej neziskovke do 1. marca nepodarí získať licenciu. Riaditeľ krajskej neziskovky Gabriel Mančík reagoval, že už majú splnené takmer všetky podmienky registrácie. Rovnako lekár samosprávneho kraja Ľubomír Ševčík sa vyjadril, že pravdepodobne nebude mať problém s vydaním licencie novému poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti.

Naništa v liste reaguje aj na Belicove vyjadrenia, že neziskovky sú povinné odovzdať nemocnice v rovnakom stave, v akom ich prevzali, a teda aj schopné prevádzky. “Keby sme mali doslova naplniť vaše vyjadrenie a vrátiť ich – napriek vykonaným stavebným úpravám – do stavu v roku 2005, keď ich neziskovky dostali do nájmu, tak nemocnice ako celok nebudú funkčné najmenej šesť mesiacov,” tvrdí Naništa. Odmieta tiež to, že nemocnice dlhujú kraju milión eur. “VÚC nedlhujú nemocnice ani cent, naopak VÚC dlhuje len topoľčianskej nemocnici viac ako 300 000 eur za vykonané, doteraz vyfakturované a neuhradené opravy väčšieho rozsahu na majetku VÚC,” píše Naništa. Zároveň dodal, že budú právnou cestou vymáhať náhradu škody za zmarené investície od 13 do 17 miliónov eur.

V utorok zasadal krízový štáb župy v reakcii na to, že obe nemocnice od utorka poskytujú iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť a ich prevádzkovatelia si začali odnášať z budov svoje prístroje a vybavenie. Ako pre agentúru SITA povedala podžupanka Ľubica Burdová, neziskovky musia podľa zmluvy poskytovať zdravotnú starostlivosť do 28. februára. ”Lekár samosprávneho kraja vyzval obidve nemocnice na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v plnom rozsahu,” skonštatovala. Zároveň v nich vykoná kontrolu. Na dodržiavanie zákonov v nemocniciach si posvieti aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, jeho šéf Richard Demovič bol na zasadnutí krízového štábu.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM