Webnoviny - Svet

Napriek vysokým dlhom Atény zbroja

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP ATÉNY 13. augusta (WEBNOVINY) – Slovensko odmietlo účasť na pomocnom balíku pre Grécko, čo eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn označil za porušenie solidarity v rámci eurozóny. Napriek vysokému dlhu však Grécko plánuje v roku 2010 minúť na zbrojenie 6 miliárd eur, teda 2,8 percenta HDP, píše štvrtkové vydanie rakúskeho denníka Der Standard. Grécke výdavky na zbrojenie dosahovali v roku 2009 dokonca viac ako 4 percentá HDP. Podľa štúdie Švédskeho medzinárodného inštitútu pre mierový výskum (SIPRI) patria Atény dokonca medzi päť najväčších zbrojných importérov na svete.

Grécko má s ohľadom na počet obyvateľov najväčšiu armádu v Európe a najväčšie výdavky na zbrojenie na hlavu v Európskej únii. Na 11 miliónov obyvateľov Grécka pripadá 133 000 vojakov.

V roku 2004 upozornil Eurostat ministrov financií EÚ na to, že Grécko vydalo od roku 1997 do roku 2003 o 9 miliárd eur viac na zbrojenie, ako predtým pripustilo. Napriek tomu, že v tom čase bola už kríza v dohľade, kúpili Atény 6 fregát za 2,5 miliardy eur, vrtuľníky za 400 miliónov eur, bojové vozidlá a 6 ponoriek v hodnote miliardy eur.

Grécko tiež dlhuje nemeckej spoločnosti na výrobu ponoriek Howaldtswerke-Werft (HDW) dohodnuté splátky, uviedol nemecký nedeľník Welt am Sonntag. Na zbrojárskom obchode zarábajú okrem nemeckých a francúzskych firiem aj vlády, uvádza Der Standard.

Grécko zintenzívnilo vyzbrojovanie krajiny po cyperskom konflikte s Tureckom v roku 1974, keď turecká armáda obsadila sever ostrova v snahe zabrániť jeho pripojeniu ku Grécku.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM