Rôzne Zo Slovenska

Národné lesnícke centrum vo Zvolene má špičkovú techniku. Pasuje sa však s problémom

NLC aktuálne zabezpečuje komplexne úlohy rezortu pôdohospodárstva v oblastiach, akými sú lesnícky výskum, hospodárska úprava lesov či komplexné zisťovanie stavu lesa a vyhotovenia rámcového plánovania.

Ilustračný obrázok k článku Národné lesnícke centrum vo Zvolene má špičkovú techniku. Pasuje sa však s problémom
Zdroj: Dnes24.sk

Aj inštitúcia, akou je Národné lesnícke centrum (NLC) vo Zvolene, naráža v poslednom období na nedostatok pracovníkov. Nájsť zdatného človeka, ktorý by spĺňal odborné kritéria zamestnanca NLC, je čoraz ťažšie, na pondelkovom stretnutí s novinármi to povedal riaditeľ NLC Ľuboš Halvoň.

„Keď som pred 20 rokmi nastupoval do ústavu, tak som spolu s kolegami túžil najmä po špičkovej technike, ktorú sme vtedy poznali u kolegov zo západných krajín. Postupne sme sa aj vďaka európskym projektom k tejto technike dopracovali, nemohli sme ju ale dostatočne využívať, keďže sme narážali na nedostatok finančných zdrojov, ktoré boli NLC z roka na rok krátené,“ hovorí Halvoň.

„Dnes sme v situácii, keď máme kvalitnú techniku aj dostatok finančných zdrojov a tiež objednávky na prácu, respektíve odborné výstupy, narážame však na problém nedostatku odborných pracovníkov, ktorí by vedeli a chceli s touto technikou pracovať. Sme pri tom organizácia, kde by mladý človek vedel odborne rásť,“ konštatoval.

Nedostatok odborníkov z lesníckych technických odborov a u absolventov univerzít a škôl je daný najmä finančným ohodnotením, aj keď podľa riaditeľa je to dnes už lepšie, ako to bolo pred niekoľkými rokmi. „Problém však súvisí aj s všeobecným nedostatkom pracovnej sily, ktorá je aj v iných oblastiach nášho hospodárstva,“ do­dal.

Halvoň zhodnotil aj aktuálny rok 2018 v NLC. „Som rád, že sa nám po dlhej dobe podarilo stabilizovať vyhotovenie programu starostlivosti o les ako základného nástroja nielen pre obhospodarovateľa lesa, ale aj pre verejnosť. Vďaka informáciám, ktoré tieto programy obsahujú, dostávajú lesníci, ale aj občania informácie o tom, v akom stave sa lesy na Slovensku nachádzajú a čo sa v nich plánuje robiť,“ priblížil.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM